Hlavní obsah

Lidé si mohou koupit kávu s sebou a vypít ji na ulici

Novinky, alt
Aktualizováno

Vláda v pondělí zrušila zákaz prodeje nealkoholických nápojů s sebou. Prodávat se takto nebudou smět pouze alkoholické nápoje. Vládní nařízení dosud zakazovalo prodávat z výdejových okének „rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci”. Změna platí od úterý.

Foto: Novinky

Restaurace s výdejním okénkem

Článek

Vláda původně chtěla upravit zákaz prodej alkoholických nápojů z výdejních okének. Místo toho ale formálně zakázala prodej jakýchkoliv nápojů, a to i v restauraci. V rychle opravené verzi opravdu zakázala z okének prodej rozlévaných a na místě připravovaných nápojů k okamžité konzumaci. Ale všech. Ministr Jan Blatný to posléze obhajoval, že to byl záměr.

Je nám líto, řekl Blatný. Česko přejde do čtvrtého stupně PES v pátek

Domácí

Řekl, že tím chce omezit pití čehokoliv v rámci vánočních trhů, jejichž fungování se nedaří ohlídat. „Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem,“ vysvětloval minulý týden, proč si lidé kdekoliv, bez ohledu na to, jestli je v okolí nějaký trh, nemohou koupit kávu s sebou.

Premiér Andrej Babiš to posléze označil za nesmysl a v pondělí vláda doplnila do opatření slovo alkoholických. Nealkoholické nápoje se k okamžité konzumaci z okénka prodávat mohou.

V pondělí vláda rozhodla o tom, že od pátku se Česko přesune v rámci Protiepidemického systému (PES) do čtvrtého stupně. To představuje i uzavření restaurací, povolena ale budou výdejová okénka do 23:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám