Hlavní obsah

Lékaři zdarma ošetří ženy a děti z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 320 českých praktických lékařů se během pondělí a úterý rozhodlo nabídnout zdarma lékařskou péči lidem, kteří utekli z Ukrajiny před válkou a nemají zatím pojištění. Týká se to zejména žen a dětí, neboť muži kvůli mobilizaci z Ukrajiny odjet nemohou. Pomoc nabízejí převážně lékaři pro dospělé, a to nejen z Prahy, ale napříč republikou. Postupně se přidávají i dětští lékaři. K zapojení dalších vyzvaly i odborné společnosti.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Ukrajinská matka s dítětem na polsko-ukrajinské hranici.

Článek

„Kromě finanční podpory, kterou jsem poslala, umím léčit lidi a chtěla jsem tuto pomoc nabídnout. Uvidíme, jestli se někdo ozve. Zatím teprve dorazili první uprchlíci,“ řekla Právu praktická lékařka z Prahy Lucie Nečesánková.

Vyzvali jsme členy, aby poskytli akutní ošetření nemocných dětí i úhradu léků
Ilona Hülleová, dětská lékařka

K bezplatné pomoci uprchlým v pondělí vyzvala své členy Česká kardiologická společnost i sdružení pediatrů a praktiků. „Vyzvali jsme členy, aby poskytli akutní ošetření nemocných dětí, úhradu léků a vy­šetření, povinné očkování pře­devším kojenců a celkové prohlídky,“ uvedla předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Kdo zaplatí léky?

Každá ordinace funguje trochu jinak. Někde i kvůli covidu, který nevymizel, preferují, aby pacienti předem zavolali a objednali se. Jinde to není podmínkou.

Žena přivezla na hranici své děti. Dala je babičce a vrací se na Ukrajinu

Evropa

Informace mají lékaři na svých stránkách, ovšem pouze v češtině. Přicházet mohou Ukrajinci s různými problémy. „Myslím si, že mohou přijít třeba hypertonici, kteří utekli z domova a nemají už léky, které by potřebovali předepsat. Samozřejmě také s běžnými virózami. Lidé, kteří čekali dlouho v zimě na hraničních přechodech, mohou mít respirační onemocnění,“ přiblížila Nečesánková.

U nepojištěných, kteří potřebují předepsat léky, ale může být podle Ludmily Bezdíčkové, která rovněž nabídla pomoc, problém.

„Jsme schopni poskytnout základní ošetření a vyšetření a vyjít z toho, co máme běžně v ordinaci. V případě, že by potřebovali lék a nejsou pojištěni, bude třeba to z něčeho uhradit,“ podotkla pro Právo.

Jedna z prvních ukrajinských maminek je v Praze

Domácí

Předpokládá, že většina zapojených kolegů menší náklady ochotně zaplatí z vlastního. V případě dražších výkonů ale může nastat problém. Lékařské společnosti o tom už jednají s ministerstvem zdravotnictví.

„Umíme nabídnout bezplatné ošetření, neumíme ale zajistit ostatní následné věci. Toto nyní řešíme s ministerstvem,“ uvedl za Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP předseda Svatopluk Býma.

Výčet ordinací je dostupný na stránce www.lekariproukrajinu.cz, kde jsou informace v češtině, ukrajinštině, ruštině a angličtině. Jen část lékařů umí rusky nebo ukrajinsky.

Lékárničky i generátory. Dům národnostních menšin shromažďuje pomoc pro Ukrajinu

Domácí

Pro dorozumění tak mohou využít seznam „50 základních frází pro akutní ošetření“, třeba jako dotazník. „V mnoha ordinacích pracují i sestřičky z Ukrajiny, což může také pomoci,“ doplnila Bezdíčková.

Psychoterapeutickou a psychiatrickou pomoc nabízí Ukrajincům v Česku i Národní ústav duševního zdraví, kam mohou zavolat nebo napsat e-mail.

Příliš byrokracie

Bezplatnou péči nabízí lékaři Ukrajincům bez zdravotního pojištění. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby požádali o vízum přes pracoviště odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

„Okamžikem udělení víza za účelem strpění se osoba stává účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění s přístupem ke zdravotní péči v plném rozsahu s tím, že pojistné za ni odvádí český stát,“ vysvětluje resort na webu.

Víza dostanou ukrajinští pracovníci snáz

Domácí

Obnáší to ale příliš administrativy. S přiznaným vízem musí Ukrajinci zajít do pěti dnů na některou z poboček VZP, kde si teprve vyzvednou potvrzení o pojištění. VZP chce proto mechanismus zjednodušit, potvrdil ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

V některých krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině je už od dnešního dne možné vyřídit vedle formalit pro pobyt v ČR i registraci k pojištění, informovala VZP.

Neočekává, že by přijetí Ukrajinců do systému veřejného zdravotního pojištění ohrozilo stabilitu systému. Neodkladnou zdravotní péči mohou lidé žádat i bez dokladů o pojištění, nejlépe ve státních fakultních nemocnicích. Po 90 dnů mohou Ukrajinci pobývat v ČR i jako turisté, nepotřebují vízum. Musí mít ale sjednáno komerční pojištění.

Důležité kontakty
Seznam ordinací nabízejících bezplatnou péči: http://lekariproukrajinu.cz/
Psychoterapeutická pomoc pro Ukrajince: linka: (+420) 283 088, linky 139, 140 či 244 e-mail: ambulance@nudz.cz
Zdravotnické informace pro Ukrajince: +420 226 20 1221 (volba č. 8)

Reklama

Výběr článků

Načítám