Hlavní obsah

Víza dostanou ukrajinští pracovníci snáz

Právo, ČTK, pcl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesáti tisícům ukrajinských pracovníků, kteří v Česku pracují na základě krátkodobých víz, se v případě eskalace konfliktu na Ukrajině otevře snadnější cesta k dlouhodobému pobytu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ukrajinský pas

Článek

Budou ho moci získat, aniž by se kvůli jeho vyřízení museli vracet domů. Uvedl to včera ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Je tu 200 tisíc Ukrajinců s dlouhodobým pobytem a 60 tisíc Ukrajinců ve formě krátkodobého pobytu. Naší první potenciální pomocí ve chvíli, kdy by vypukl nějaký konflikt většího rozsahu, je, že se budeme snažit zajistit těmto 60 tisícům lidí dlouhodobější pobyt bez toho, že by museli jet kvůli vyřízení formalit do Kyjeva,“ prohlásil Rakušan.

Výzva Hospodářské komory

Předcházel by tomu ale po­dle něj nějaký kratší bezpečnostní audit. Nevyloučil ani, že vláda zváží v případě válečného konfliktu na Ukrajině zjednodušení pravidel pro pobytová povolení nebo získání občanství pro Ukrajince.

Lidé prchají z Ukrajiny na Slovensko, na hranicích se tvoří kolony

Evropa

Vláda tak reagovala mimo jiné na výzvy podnikatelského sektoru, kdy například Hospodářská komora vyzvala premiéra Petra Fialu (ODS), aby ukrajinští držitelé krátkodobých víz mohli získat dlouhodobá víza v ČR, aniž by se kvůli tomu museli vracet do vlasti.

„Vzhledem k situaci na Ukrajině je nutné počítat s tím, že dojde k uzavření zastupitelských úřadů, a nebude tak možné zajistit další počet nových žádostí od zaměstnavatelů,“ prohlásil prezident komory Vladimír Dlouhý. V Česku podle komory existuje řada oborů, které se bez zaměstnanců z Ukrajiny neobejdou. Týká se to zejména obchodu nebo ubytovacích a dalších služeb či stavebnictví. To potvrdila i řada firem.

Lukašenko: Ukrajina prohrává

Zahraniční

„Vzhledem ke skutečně zoufalému nedostatku českých pracovníků na trhu práce bychom uvítali, kdyby proces vyřízení dlouhodobých víz v režimu zaměstnaneckých karet byl brzy co nejkratší,“ řekla mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná. Výrobně-obchodní ředitel pozemního stavitelství Skanska Vladimír Bešta pak uvedl, že v některých profesích u jejich subdodavatelů tvoří Ukrajinci až 80 procent všech zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám