Hlavní obsah

Lékárničky i generátory. Dům národnostních menšin shromažďuje pomoc pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu ze sbírek na pomoc Ukrajině spoluorganizuje i iniciativa Dům národnostních menšin, která má sběrné místo ve Vocelově ulici v centru Prahy. Pomoc je průběžně odvážena na hranice Ukrajiny. Organizátoři nově požádali, aby lidé na danou adresu nosili jen určité věci, které jsou nejvíc potřeba. Zveřejnili jejich seznam.

Dům národnostních menšin: sbírka věcí pro UkrajinuVideo: Novinky

 
Článek

„V Domě národnostních menšin je koordinační místo a sbíhají se sem věci,“ uvedl spoluorganizátor sbírky Bohdan Rajčinec.

Materiál k hranicím s Ukrajinou odvážejí autobusy, které potom přivážejí uprchlíky, kterým se individuálně podařilo dostat se přes hranice.

Lékař původem z Ruska zorganizoval sbírku na pomoc ukrajinským matkám

Stalo se

„Tam se pomoc předává kontaktu na ukrajinské straně. Samozřejmě nejsme jediní na světě, takže tam jsou obrovské fronty a zácpy. Už to začíná být složité. Ukrajinská strana to má dobře zajištěné, tam si to přebírají zástupci armády a dobrovolníků. Lékařské věci jdou do nemocnic, ostatní věci do uprchlických základen,“ vysvětlil Rajčinec.

Lidé o víkendu nosili do centra obrovské množství věcí. „Je to úzkost, smutek, je to neuvěřitelné. Nedá se to popsat slovy,“ vyjádřila své pocity z toho, co se na Ukrajině děje, jedna z žen, která přišla darovat věci.

Lidé přinesli do obchůdku v centru Prahy 10 tun pomoci

Domácí

„Můj bracha zůstává u Kyjeva. Mně zůstala doma manželka, děda s babičkou, táta,“ těžko hledal slova muž, který pochází ze západní Ukrajiny.

Za sbírkou jsou ukrajinské spolky, neziskové organizace, pražský magistrát či ukrajinská ambasáda. Ta v neděli večer uvedla, že z pomoci by lidé měli od pondělí nosit už jen vybraný materiál, zmínila třeba helmy, neprůstřelné vesty, přístroje pro noční vidění nebo lékárničky.

„S ostatním se, prosíme, obracejte na ostatní sbírky, které jsme uvedli na našem profilu (ZŠ Meteorologická, Praha-Libuš, nebo Oddíl Vršovice v Kazašské ulici, ale i další, které najdete sami). Moc děkujeme za podporu,“ uvedli organizátoři sbírky na Facebooku Domu národnostních menšin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám