Hlavní obsah

Kulhánek: Doufám, že dcera na večírku nepotká nikoho jako Feri

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nařčení několika žen, že na ně poslanec TOP 09 Dominik Feri činil sexuální nátlak, rezonuje i na politické scéně. Poměrně ostře se vůči politikovi vymezili třeba ministr zahraničí Jakub Kulhánek nebo šéfka resortu práce Jana Maláčová (oba ČSSD). Feri oznámil, že nebude na podzim kandidovat ve volbách, proti podle něj lživým článkům se chce bránit u soudu. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová jeho složení mandátu uvítala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD)

Článek

„Dominika považuji za svého přítele a věřím, že očistí své jméno. Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně po tom vždy volala. Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ uvedla Pekarová Adamová na Twitteru.

Feri měl být čtyřkou pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) pro říjnové parlamentní volby.

Servery Deník N a A2larm v úterý přinesly svědectví několika žen, které tvrdí, že je v minulosti proti jejich vůli nutil k sexu. Ještě před oznámením rezignace vydal Feri prohlášení, v němž odmítá, že by se dopustil sexuálního násilí, zároveň se ale omluvil za nevhodné chování. Případ prověří policie.

Feri po nařčeních ze sexuálního nátlaku složil mandát a nebude kandidovat

Parlamentní volby

„Ano, každý může udělat někdy chybu. Jsem rád, že se Dominik Feri za své případné nevhodné chování k ženám omluvil! Nebyl jsem tam, takže těžko budu soudit, co je pravda nebo není. To vědí pouze lidé, kteří tam byli. Ti by si to měli vyříkat, nebo to řešit s policií,“ uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Zatímco politici TOP 09 nebo KDU-ČSL vesměs oceňovali, že Feri přijal „politickou odpovědnost”, politická konkurence už tak shovívavá nebyla.

„Nevím, jestli Dominik Feri porušil zákon a někoho znásilnil. Ale i podle jeho reakcí je zřejmé, že se k ženám opakovaně zachoval dost ohavně. Mám malou dceru a doufám, že až vyroste, nepotká na večírku nikoho, jako je on. A neuvidí ho ani v TV jako politika,“ napsal na Twitteru ministr zahraničí Jakub Kulhánek, jehož příspěvek pak sdílel i premiér Andrej Babiš (ANO).

Maláčová Feriho kauzu vztáhla na celou TOP 09

Ministryně práce Jana Maláčová pak zakomponovala nařčení Feriho do výpadu vůči celé TOP 09.

„Jestli jsou pravdivé výpovědi o chování poslance Feriho, pak to bohužel zapadá do schématu jednání TOP 09. Reálné činy jsou přesným opakem líbivých slov,“ napsala.

Feriho už začala řešit policie

Krimi

Komunistický poslanec Jiří Dolejš reagoval na vyjádření šéfky TOP 09 k Ferimu. „Presumpce viny je proste realita,” konstatoval suše.

Feri v prohlášení ke složení mandátu uvedl, že nechce, aby „lživé a manipulativní články v médiích“ poškozovaly jeho nejbližší okolí či kolegy. „Bránit se proti nim budu soudní cestou,“ napsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám