Hlavní obsah

Krizový štáb chce prodloužit nouzový stav až do 11. května

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústřední krizový štáb chce, aby vláda požádala Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 11. května. Zatím nouzový stav končí 11. dubna, a mohl by se tak prodloužit o 30 dnů. Na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu to řekl jeho šéf Jan Hamáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé v Praze.

Článek

„Je to prodloužení o dalších 30 dnů. Vláda má pravomoc pouze 30 dnů, a jakmile vyprší, tak musí žádat Sněmovnu,“ uvedl šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po středečním jednání štábu.

Za popíjení na předzahrádce budou pokuty 10 000 korun. Hned na místě

Koronavirus

Zároveň dodal, že to nijak nesouvisí například s ekonomickými opatřeními vlády směrem k podnikatelům, protože ta trvají pouze do konce dubna.

„Nemá to žádnou vazbu na konkrétní opatření, která vyhlašuje vláda. Potřebujeme vědět, na jak dlouho a v jakém režimu se pohybujeme,“ dodal Hamáček.

Aktuálně nouzový stav trvá zatím do 11. dubna, vyhlášen byl 12. března.

Na středečním jednání štábu informoval jeho cca 30 členů o společném fungování.

Ústřední krizový štáb pod Hamáčkem se bude scházet jednou týdně

Koronavirus

„Seznámil jsem všechny členy s tím, jak bude štáb fungovat,“ řekl po jednání Hamáček.

Pochvaloval si i spolupráci s nominanty opozice, kterými jsou senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček za ODS, prezident stomatologické komory Roman Šmucler za TOP 09, poslanec Vít Kaňkovský za KDU-ČSL a ekonom Filip Matějka za Piráty a STAN.

Stát osloví české výrobce ochranných pomůcek

Domácí

„Byla to velmi věcná diskuse a ukázalo se, že jsme schopní ty věci řešit věcně a táhnout za jeden provaz,“ dodal Hamáček.

V současné době řeší štáb nejvíce distribuci zdravotnických prostředků. „Máme přehled o tom, kde je co objednáno, a máme harmonogram, kolik věcí jsme kam poslali. V současné době hasiči vyskladňují 800 tisíc respirátorů a tři miliony roušek,“ dodal Hamáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám