Hlavní obsah

Koronavirus poprvé přivezl lyžař z Rakouska, hlásí hygienici z Pardubic

– Pardubice
Právo, ČTK, ner

Krajská hygienická stanice v Pardubicích v úterý navečer zaznamenala první vzorek koronaviru, jehož nositel se vrátil domů po lyžování v Rakousku. Právu to potvrdila epidemioložka Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová. Potvrdí-li přítomnost koronaviru také Národní referenční laboratoř, půjde o 42. případ nákazy v ČR.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Testovací souprava na zjištění přítomnosti koronaviru SARS-CoV-2. Ilustrační foto

Článek

„Vzorek byl sice ještě odvezen do Národní referenční laboratoře, ale je vysoce suspektní, to znamená zcela určitě bude potvrzen,“ řekla Hégrová. Vzorek podle ní odpovídá genové typizaci COVID-19.

Podle informací Práva je nositelem viru pardubický důchodce. První příznaky se u něj objevily v neděli.

Muž v důchodovém věku byl lyžovat v Bad Gasteinu, což je lázeňské město a lyžařské středisko. Už při návratu 8. března pociťoval zdravotní obtíže. Kontaktoval hygienickou stanici, mobilní tým odebral vzorky. Dosud se přitom nákaza objevovala u lidí, kteří byli lyžovat v Itálii.

Má mírné příznaky

Epidemiologové nyní hledají lidi, s nimiž byl v kontaktu. Pravděpodobně nakažený muž byl v Rakousku s kamarádem. Muž je v domácí karanténě, má jen mírné příznaky.

V ČR se v úterý potvrdil 41. případ nákazy novým typem koronaviru. Nemocný cizinec je na infekčním oddělení nemocnice v Prostějově, pracovně pobýval Anglii a Německu.

Jak se vyhnout nákaze, radí ministerstvo v novém videu

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám