Hlavní obsah

Konec domluv. Policie přitvrdí, budou padat pokuty

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zhoršující se koronavirové situaci bude policie dodržování nových pravidel kontrolovat důsledněji než doposud. V úterý to oznámil policejní prezident Jan Švejdar. Místo domluvy tak policisté častěji sáhnou k pokutě. A ty by už neměly být symbolické, ale vyšší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nepříznivý vývoj šíření nákazy a s ním spojené zpřísnění mimořádných opatření přináší i potřebu důraznějšího přístupu při kontrole jejich dodržování. Přestože drtivá většina občanů nařízení dodržuje, existuje část osob, která je stále odmítá akceptovat,“ napsal v úterý Twitteru šéf policejního sboru.

Pokut nepatrně a ještě nízké

Aktuální situace je podle něj mimořádně vážná a policisté již nemohou být tolerantní jako dosud. „V každém takovém případě budou postupovat důsledně, prostor pro domlouvání už nemáme,“ varoval Švejdar.

Cestující v metru bez roušky neposlechl hlídku, skončil v poutech

Krimi

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík k tomu Právu řekl, že policisté v terénu vnímají, že „potenciál domluv byl vyčerpán“. „Tam, kde by ještě nedávno stačila domluva, tak se přistoupí k udělení blokové pokuty,“ uvedl.

Za nenošení roušky téměř 7000 pokuta. Bavorsko chce přitvrdit v boji s koronavirem

Koronavirus

Jejich výše vždy závisí na konkrétním policistovi a na tom, jak vyhodnotí situaci. „Je nepříznivá epidemiologická situace, lidé jsou ohrožováni na životech,“ odůvodnil Moravčík vyšší sankce než dosud běžné dvě stovky. Za porušení protiepidemických opatření mohou policisté a strážníci uložit na místě pokutu až deset tisíc korun.

Mnohatisícové sankce například za chybějící roušku v MHD jsou však jen iluze. Stejně jako u jiných přestupků je totiž možné pokutu v příkazním řízení na místě udělit jen v případě splnění řady podmínek. Tedy že nestačí domluva, obviněný musí souhlasit s právní kvalifikací skutku, s uložením pokuty i s její výší.

EU se dohodla na covidových semaforech, opatření však jednotná nebudou

Evropa

V opačném případě policistovi či strážníkovi nezbývá nic jiného než porušení oznámit správnímu orgánu. Tím jsou v případě protiepidemických opatření prací zahlcené krajské hygienické stanice nebo radnice.

Dohled na povinnost nosit roušku v MHD si za svoji prioritu vzala pražská městská policie. „Jen od 1. do 13. 10. řešili pražští strážníci celkem 1780 případů porušení povinností mít zakryté dýchací cesty v MHD, většinu vyřešili domluvou,“ sdělil včera Právu ředitel pražských strážníků Eduard Šuster.

Reklama

Výběr článků

Načítám