Hlavní obsah

Koalice Zemanovi neustoupí

Koaliční strany rodící se vlády půjdou raději s prezidentem Milošem Zemanem do sporu, než by ustupovaly jeho výhradám ke složení vlády. Prezident ve středu sdělil, že se chystá vetovat jednoho z kandidátů, ale jméno neřekl.

Foto: Twitter

Miloš Zeman v nemocnici (snímek ze 17. listopadu 2021).

Článek

Šéf ODS Petr Fiala, kterého by měl prezident jmenovat 26. listopadu premiérem, o vetu nechce ani slyšet.

„Panu prezidentovi jsem představil návrh ministrů, který vychází z koaliční dohody. Tento návrh považuji za kvalitní a neuvažuji o tom, že bych ho nějak měnil,“ řekl Fiala.

Zeman: S Fialou si tykáme

Zeman má podle všeho problém s nominací Jana Lipavského na ministra zahraničí. Ten se k tomu nechce vyjadřovat. „Nemám informaci, že bych byl tím sporným kandidátem já. Nebudu o tom tedy spekulovat. Má nominace na ministra zahraničí za Piráty trvá, mé názory a postoje jsou dlouhodobě známé. V této věci nebudu do schůzky s panem prezidentem nic více komentovat,“ řekl ve čtvrtek Novinkám.

Zeman ve středu v TV Nova uvedl, že aby nemusel vetovat celou vládu, Fialovi navrhne, aby dotčený úřad sám řídil nebo řízením pověřil jiného člena vlády. „Budu se Petrovi Fialovi snažit vyjít vstříc. Známe se dlouhá léta. Tykáme si,“ sdělil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelé vznikající koalice. Zleva Jan Jakob, Marian Jurečka, Jakub Michálek, Jan Farský, Markéta Pekarová Adamová, Marek Výborný, Petr Fiala, Zbyněk Stanjura, Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Dodal, že má problém s jedním kandidátem, a zdůraznil, že nejde o osobní averzi. „Budu mít důvody, které premiéru Fialovi řeknu a přes které nepojede vlak,“ dodal.

I ostatní koaliční lídři nevidí důvod, aby Fiala Zemanovi ustupoval. „Veto může uplatnit na zákon, ne na personální návrh člena vlády od premiéra. Zákony platí pro všechny! Tedy nevidím prostor a důvod měnit personální nominaci, za svými návrhy budeme stát,“ sdělil ČTK předseda lidovců a kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Šéfka TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová má stejný názor. „Česko čelí mnoha problémům, které je potřeba ihned řešit. O to více je nevhodné se pouštět do nesmyslných sporů, věřím, že si to uvědomuje i pan prezident,“ podotkla.

Zeman, Klaus i Havel. Se jmenováním otáleli všichni prezidenti

Domácí

Také šéf Pirátů Ivan Bartoš na navržených jménech trvá. „Nevím, jestli to jméno je Jan Lipavský, minimálně to nikdo z relevantních lidí nepotvrdil. A i Petr Fiala řekl, že si za vládou stojí jak za celkem, tak i za jednotlivými kandidáty. Stejně tak i já si stojím za našimi nominacemi,“ řekl Bartoš Právu.

Zeman v minulosti odmítl jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho nebo ministrem kultury Michala Šmardu (oba ČSSD). V obou případech uspěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám