Hlavní obsah

Koalice je v otázce platů poslanců rozdělená, ANO a lidovci podpoří zmrazení

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní koalice je rozpolcená v otázce novely zákona o platech ústavních činitelů. Zatímco lidovci a ANO budou v pátek hlasovat pro roční zmražení platů, sociální demokraté budou pro růst o 2,9 procenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Lidovci jednali na svém poslaneckém klubu o platech už ve čtvrtek ráno a jednoznačně se shodli na tom, že budou podporovat svůj návrh, podle kterého se mají platy ústavních činitelů pro příští rok znovu zmrazit. Během této doby chtějí lidovci najít systém, který by výpočet mezd automatizoval, například navázáním na průměrnou mzdu.

Poslanci ČSSD se odpoledne přiklonili k pozměňovacímu návrhu šéfa Sněmovny Jana Hamáčka. Podle něj by měly platy vzrůst o 2,9 procenta, základní poslanecký plat by tudíž vzrostl zhruba o 1700 korun na 57 tisíc. ČSSD navíc stanovila pro své poslance závazné hlasování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naopak hnutí ANO se vyslovilo pro lidovecký návrh a dá se očekávat, že na něj přistoupí i KSČM a Úsvit.

Poslanci ANO nemají podle svého šéfa Jaroslava Faltýnka závazné hlasování. "Jednomyslně jsme se rozhodli, že podpoříme návrh KDU-ČSL s tím, že budeme v roce 2015 hledat systémové řešení," citovala jej ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám