Hlavní obsah

Poslanci asi žijí v matrixu, odmítl šéf odborářů zvyšování platů zákonodárců

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Zástupci zaměstnavatelů a odborů odmítli po pondělním jednání tripartity výrazné zvyšování platů ústavních činitelů. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula řekl, že poslanci zřejmě žijí v matrixu, když požadují takové přidání. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že kdyby mělo dojít ke skokovému zvýšení mezd o 26 procent, vyvolá kvůli tomu mimořádnou schůzi Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, premiér Bohuslav Sobotka a předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Článek

„To, co se tady odehrává kolem platů, je něco, co jsem už dlouho nezažil,“ prohlásil na tiskové konferenci Středula. Pokud poslanci na prosincové sněmovní schůzi zablokují jednání, a dojde tak ke skokovému navýšení mezd od ledna o 26 procent, veřejnost to podle něj nebude schopná akceptovat.

„Poslanci žijí pravděpodobně v nějakém zvláštním matrixu a já bych byl rád, kdyby jim ho někdo vypnul,“ dodal s odkazem na známý sci-fi film odehrávající se částečně ve virtuálním světě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Také premiér Bohuslav Sobotka odmítá navýšení o 26 procent, které by přišlo na řadu, kdyby Sněmovna normu včas neprojednala. Pokud by k tomu skutečně došlo, Sobotka je připraven v lednu vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Hanák: Sněmovna není úspěšná firma

„V žádném případě nelze předpokládat, že nějakými obstrukcemi nebo jiným způsobem si lze vynutit skokové navýšení platů poslanců o 26 procent,“ vysvětlil.

Trvá na tom, že zvýšení musí být nižší než 14 procent, jak navrhují poslanci. Kluby jednotlivých stran se o tom budou bavit během pondělka, v úterý bude norma ve druhém čtení ve Sněmovně.

Prudké navýšení platů na tiskové konferenci po tripartitě kritizoval i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Použil přirovnání z podnikatelské sféry a řekl, že Poslanecká sněmovna není příliš úspěšná firma a takové navýšení platů podle něj není adekvátní. „Tito lidé, těch 200 lidí, by měli být hodnoceni podle své práce,“ prohlásil s tím, že by navázal pohyb platů ústavních činitelů na vývoj průměrné mzdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám