Hlavní obsah

Klíčový úkol očividně nezvládla, pustil se po razii Babiš do Maláčové

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš se ostře pustil do ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Podle něj situaci kolem zakázky na IT systém nezvládla a jeho obavy nebrala vážně. Náměstek Jan Baláč, kterého v pondělí zadržela policie, navíc podle něj nemá žádné praktické zkušenosti, ale pouze stranické předpoklady. Maláčová během dne uvedla, že její resort spolupracuje s policií a nemá co skrývat. Na Babišovu kritiku ministerstvo reagovat nechtělo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

„IT zakázky na MPSV jsem dlouhodobě kritizoval. Byl to zároveň klíčový úkol paní ministryně Maláčové, který očividně nezvládla. Napsal jsem jí deset dopisů. Upozorňoval jsem v nich na problémy IT zakázek a v dopise loni v červnu dokonce i na to, ze výběr Jana Baláče na post náměstka pro řízení ekonomické sekce neodpovídá zásadě vysoké odbornosti,” uvedl premiér v reakci na pondělní razii na MPSV.

Policie zadržela náměstka Maláčové. Po razii na ministerstvu obvinila dva lidi

Krimi

Náměstek Jan Baláč, kterého podle serveru Lidovky.cz zadržela policie, nemá podle Babiše patřičné zkušenosti.

„Nemá absolutně žádné zkušenosti z oblasti ITC, tento obor nestudoval a je bez jakýchkoliv praktických zkušeností. Jeho jediná kvalifikace je, že byl v minulosti místopředsedou pražské organizace ČSSD. Bohužel je evidentní, že paní ministryně mé obavy a věcné připomínky nebrala vážně. Očekávám proto, že při nejbližší příležitosti nám i veřejnosti vše detailně vysvětlí,” pustil se do ministryně Maláčové Babiš.

Resort práce a sociálních věcí odmítl na premiérova slova reagovat s tím, že prohlášení ministryně již dala. V tom Maláčová krátce uvádí, že její resort nemá co skrývat a s policií spolupracuje.

Maláčová k razii na MPSV: Nemáme co skrývat

Domácí

Podle dostupných informací na MPSV v pondělí dopoledne zasahoval Útvar Národní centrály proti organizovanému zločinu a policie zadržela dva muže. Jak uvedly Lidovky.cz, oba zadržení muži jsou podezřelí z trestného činu korupce a zneužití pravomoci úřední osoby.

Případ se má týkat zakázky na informační systémy ministerstva za čtvrt miliardy korun. Podle serveru iROZHLAS.cz zasahuje policie také v sídle společnosti OKSystem.

Není to poprvé, co si premiér ve vztahu k Maláčové nebere servítky. Naposledy se do ní pustil kvůli důchodové reformě.

Reklama

Výběr článků

Načítám