Hlavní obsah

Maláčová k razii na MPSV: Nemáme co skrývat

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) nemá její resort co skrývat a poskytuje maximální součinnost ve spolupráci s policií. Ta po dopoledním zásahu na ministerstvu podle serveru Lidovky.cz zadržela náměstka pro řízení sekce ekonomické a ICT Jana Baláče a dalšího zaměstnance. Dva lidé byli obviněni.

Policie v budově ministerstva práce a sociálních věcíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Je důležité zmínit, že MPSV poskytuje maximální součinnost, maximálně spolupracujeme s policií a nemáme co skrývat,” uvedla krátce Maláčová a dodala, že se o zásahu policie dozvěděla dnes ráno.

„Byla jsem požádána, abych se na ministerstvo dostavila, což jsem udělala. V tuto chvíli nemohu nic konkrétního komentovat. Byla jsem poučena, že má být zachována mlčenlivost,” doplnila ministryně.

Policie zadržela náměstka Maláčové. Po razii na ministerstvu obvinila dva lidi

Krimi

Podle dostupných informací na MPSV v pondělí dopoledne zasahoval Útvar Národní centrály proti organizovanému zločinu a zadržela dva muže. Jak uvedly Lidovky.cz, oba zadržení muži jsou podezřelí z trestného činu korupce a zneužití pravomoci úřední osoby.

Případ se má týkat zakázky na informační systémy ministerstva za čtvrt miliardy korun. Podle serveru iROZHLAS.cz zasahuje policie také v sídle společnosti OKSystem.

Ministryně se kvůli zásahu na ministerstvu nezúčastnila plánovaného oběda s prezidentem Zemanem v Lánech. I tam se razie řešila a krátce ji komentoval i premiér Andrej Babiš.

Vláda vyrazila autobusem za Zemanem do Lán. Řešili rozpočet EU i koronavirus

Domácí

Babiš: Náměstek Baláč se nám nelíbí

„Je to velice nepříjemná situace. Dlouhodobě kritizuji IT systém i to, jak ministerstvo soutěží zakázky. Mám názor, že náměstek není kompetentní, nelíbí se nám a nemáme s ním dobré zkušenosti,” uvedl krátce Babiš s tím, že zatím bližší informace nemá.

Pochybnosti kolem soutěže na IT systém se objevily už v minulosti. Ministerstvo práce chystá nový resortní informační systém, který se skládá z několika větších systémů.

Původně měl fungovat od roku 2017 a stát 1,5 miliardy korun. Nyní se počítá s provozem většiny částí od příštího roku a s cenou až o miliardu vyšší. Resort ani po dvou tendrech zatím nemá dodavatele systému pro vyplácení dávek a začátkem příštího roku mu vyprší smlouva s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKSystem.

Firma se s ministerstvem soudí. Uspěla v první soutěži na dávkový systém, resort pak ale od kontraktu odstoupil. Druhá soutěž skončila několikrát u antimonopolního úřadu. Vedení ministerstva od loňského léta nechtělo uvést, jak přesně bude postupovat.

Mluvilo o několika scénářích. Zmiňovalo například vyhlášení soutěže na provozovatele nynějšího dávkového systému od OKSystemu, a to zřejmě v březnu. Další variantou byl smír s OKSystemem a návrat k prvnímu tendru. Jako poslední z možností padlo na jednání sněmovního sociálního výboru i další prodloužení dosavadních smluv s OKSystemem.

Reklama

Výběr článků

Načítám