Hlavní obsah

Klaus chce radikální změnu vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus nastínil v pátek svou představu budoucí vlády. S vedením Sněmovny a předsedou poslanecké frakce US-DEU Karlem Kühnlem se shodli, že nechtějí úřednickou vládu. Klaus také chce, aby nová vláda představovala změnu.

Foto: Magistrát města Plzně

Podle vedení města i třetího městského obvodu roste kvalita trhů a také zákazníci i prodejci jsou s umístěním spokojeni.

Článek

Nemělo by podle něj jít jen o obměnu několika jmen v koaličním kabinetu ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. "Česká veřejnost očekává s novou vládou změnu, těžko by se smiřovala s pouhou obměnou několika tváří ve vládě a jako by nic jiného se nestalo," řekl Klaus. Dodal, že to byl i převládající názor účastníků dnešního jednání.

S vedením Sněmovny se také shodl, že při řešení současné vládní krize je třeba dodržet standardní ústavní postup. Všichni apelovali na rychlost řešení. Kühnl byl na schůzce, protože US-DEU nemá zástupce ve vedení Sněmovny.

Klaus na otázku, zda ještě trvá na včerejším prohlášení, že jmenování premiéra je otázka dnů, řekl: "Není důvod, abyste šli na plovárnu. Doporučuji, abyste byli na svých mobilních telefonech."

Jeho vyjádření tak naznačuje, že sestavením kabinetu by mohl být pověřen Stanislav Gross, úřadující šéf ČSSD, která vyhrála minulé sněmovní volby. Klaus se s Grossem setká v pátek v 15 hodin.

Předčasné volby důstojně

S vedením dolní komory a Kühnlem se prezident shodl i na tom, že pokud už by země zamířila k předčasným volbám, měla by k nim dojít důstojně.

"Nikdo nedoporučuje to, čemu bychom mohli říci nedůstojná cesta k předčasným volbám - pokud bych jmenoval fiktivní vládu, která to za týden zabalí, a po třech dnech bych jmenoval další nastrčené figurky, které dopadnou po několika dnech stejně," uvedl.

S vedením dolní komory se shodl i na tom, že nynější právní úprava rozpuštění Sněmovny a vypsání nových voleb je nevyhovující. "Já jsem vyzval Sněmovnu a jsem připraven to nějak dále iniciovat, aby ne v momentu krize, ale naopak až krize opadne, aby se parlament pokusil řešit tyto věci v klidu," řekl.

Reklama

Související články

Gross chce udržet trojbarevnou koalici

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross, který bude zřejmě prezidentem pověřený sestavením nové vlády, chce i v příštím kabinetu udržet koalici s lidovci...

Klaus odstartuje jednání o nové vládě

Jednání o podobě nové české vlády odstartuje již ve čtvrtek prezident Václav Klaus. Na Hradě je připravena série schůzek s politiky vládní koalice, první...

Výběr článků

Načítám