Hlavní obsah

Šéf Sněmovny kritizuje prezidenta kvůli jednání o vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústavní trojka kritizuje ústavní jeničku. I tak by se dal charakterizovat výpad předsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) na prezidenta Václava Klause. Podle Zaorálka chce Klaus významně zasahovat do řešení vládní krize.

Foto: Andrea Králová
Článek

"Je to docela závažná věc, že takto zredukoval politické spektrum," poznamenal v úterý šéf Sněmovny k tomu, že Klaus k jednání nepozval vládní unionisty a opoziční komunisty. Opoziční ODS naopak pozval.

.: ANKETA
Koho měl podle vás prezident Václav Klaus pozvat k jednání o vyřešení vládní krize?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Prezident oznámil, že chce vyslechnout představy hlavních aktérů politické scény na to, jak sestavit vládu, která by mohla získat důvěru Sněmovny. Vládní krize nastala po sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD, kdy se předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla vzdal obou funkcí, protože nezískal pro svou politickou koncepci větší podporu. Demisi chce projednat se členy svého kabinetu ve středu. [celá zpráva]

Klause se obávají i někteří poslanci soc. dem.

Mnozí sociální demokraté již na sobotní zasedání ústředního výkonného výboru přicházeli s obavami z dalšího vývoje po Špidlově odchodu, kdy by "do hry vstoupil Klaus". Říkali, že je to přece jen čestný předseda ODS, která chce předčasné volby. "S vládou bych nehýbal," řekl například poslanec Stanislav Křeček.

Zaorálek je přesvědčen, že je nejdříve potřeba stanovit programové principy a cíle budoucího kabinetu, který by vládnul dva roky do příštích voleb v roce 2006. Ty je pak možné spojovat s vhodnými osobnostmi. Teprve nakonec má následovat společné vládní prohlášení.

Vláda by měla být složena z těch, kteří "přijímají proces, který vytváří podobu Evropy", soudí šéf Sněmovny, který byl v minulém období předsedou zahraničního výboru. Dosavadní vládní program se příliš soustředil na dosažení členství republiky v Evropské unii. Je ho potřeba doplnit a musel by to udělat i Špidlův kabinet, dodal.

O Zaorálkovi se v médiích píše jako o příštím ministru zahraničí. V čele Sněmovny by ho prý měl nahradit Špidla. "Mohl bych vzpomenout i jiné věci, které se psaly. Já sám tomu v tuto chvíli nepřikládám význam," uvedl Zaorálek. Připustil ale, že se pravděpodobně rozhovory o nové vládě vedou. Nejsou podle něj ale ještě v tak konkrétním stadiu.

Anketa

Koho měl podle vás prezident Klaus pozvat k jednání o vyřešení vládní krize?
všechny parlamentní strany
24,4 %
ČSSD a ODS
52,5 %
ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU
4,1 %
ČSSD, ODS, KDU-ČSL
8,7 %
všechny parlamentní strany kromě KSČM
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2300 čtenářů.

Reklama

Související články

Špidla rezignoval, vláda padne ve středu

Porážka ve volbách do Evropského parlamentu a vnitrostranická rozhádanost nakonec dovedly předsedu ČSSD Vladimíra Špidlu k rezignaci. A to i přes těsnou výhru...

ODS vládu soc. dem. a lidovců nepodpoří

Jednou z možných cest, kterou by mohla být sestavena nová vláda, je utvoření dvoubarevného kabinetu ČSSD a KDU-ČSL, který by byl podporován ODS. Tuto možnost...

Výběr článků

Načítám