Hlavní obsah

Klaus odstartuje jednání o nové vládě

PRAHA

Jednání o podobě nové české vlády odstartuje již ve čtvrtek prezident Václav Klaus. Na Hradě je připravena série schůzek s politiky vládní koalice, první přijde s demisí premiér Vladimír Špidla. Ten by měl od Klause získat pověření, aby jeho kabinet do jmenování nové vlády dočasně spravoval zemi a také aby Špidla dočasně vedl ministerstvo spravednosti, neobsazené po rezignaci Karla Čermáka.

Foto: Jiří Smutný

Primátor města Brna Petr Vokřál otevřel nejen celý veletrh, ale i stánek města Brna

Článek

Klaus nepředpokládá, že by někoho pověřil sestavením nové vlády již ve čtvrtek. Klaus si na odpoledne na Hrad pozval úřadujícího šéfa ČSSD Stanislava Grosse, šéfy ODS a lidovců Mirka Topolánka a Miroslava Kalouska, aby s nimi probral situaci po pádu koaliční vlády.

Klaus dnes bez bližších podrobností naznačil, že vláda by podle jeho názoru měla mít ve sněmovně většinu. "Pro mne je toto podstatná věc a tudy také povedou má jednání," řekl novinářům a s nadsázkou dodal, že politici proti němu vždy hráli nějaké "hry", a proto se nyní mohou "smažit ve vlastní šťávě".

Dnes večer se vláda sejde naposledy. "Považuji za zdvořilé ke svým kolegům, abych nerezignoval, aniž s nimi promluvím," poznamenal Špidla. "Bylo by neslušné a nekolegiální, kdybych jim nepoděkoval za práci, kterou vykonali pod mým vedením," uvedl premiér. "Pak už nastanou běžné ústavní procedury," dodal.

Hledání premiéra může trvat týdny

Než Klaus vybere nového premiéra, bude vládnout současný kabinet, což se může protáhnout na řadu týdnů. Klaus už dal najevo, že demisi přijme, ačkoli mu to v tomto případě ústava nepřikazuje a neurčuje ani lhůtu. Nového premiéra vybere Klaus podle své vůle a omezen není ani časem.

Klaus také přislíbil, že bude jednat s představiteli relevantních stran, za které označil ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Klaus chce jednotlivě diskutovat se zástupci těchto tří stran v uvedeném pořadí, zatímco unionisty a komunisty nebere v potaz.

Klausem jmenovaný nový předseda vlády bude mít 30 dní na to, aby sestavil svou vládu a předstoupil před Sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry.

Pokud ji nedostane, jmenuje Klaus dalšího premiéra. Jestliže ani ten neuspěje, pověří prezident sestavením vlády osobu navrženou předsedou Sněmovny, tedy Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám