Hlavní obsah

Kimův strýc už nebude velvyslancem v Praze, píše server

– Praha/Pchjongjang

Strýc severokorejského vůdce Kim Čong-una po čtyřech letech skončí ve funkci severokorejského velvyslance v Praze. Uvedl to dobře informovaný server NK News, který se specializuje na dění v KLDR, s tím, že 65letý Kim Pchjong-il už letos odjel do vlasti a nyní se vrátil do Prahy, kde si zřejmě balí věci. Jeho nástupce je podle zdroje už schvalován, ale české ministerstvo to nepotvrdilo.

Foto: Ladislav Křivan/CNC , Profimedia.cz

Kim Pchjong-il

Článek

„Zřejmě si přijel zabalit věci,“ sdělil zdroj severu a dodal i možný důvod jeho odchodu. „Je tam (v Praze) od roku 2015, tak by to mohl být obvyklý konec funkčního období.“

Velvyslanec už letos byl v rodné Severní Koreji. „Vrátil se v létě, pravděpodobně v květnu nebo v červnu na pravidelnou konferenci velvyslanců a podle všeho také ze zdravotních důvodů. Bylo nám řečeno, že je mimo Pchjongjang, v lázních nebo na nějakém takovém místě,” řekl další zdroj.

Trump avizuje brzkou schůzku s Kimem

Svět

Další člověk obeznámený s každoročním programem velvyslance uvedl: „Velvyslanec Kim strávil každé prázdniny v Pchjongjangu a vrátil se na místo před 9. zářím, kdy se slaví vznikl KLDR.“

Tentokrát však už v Praze nemá dál působit. Jiný zdroj sdělil NK News, že Kimův nástupce v Praze už byl vybrán a nyní probíhá proces jeho schválení ve funkci. To mluvčí českého ministerstva zahraničí Robert Řehák odmítl potvrdit:

„S ohledem na diplomatické zvyklosti ministerstvo zahraničních věcí nekomentuje žádné personální změny na velvyslaneckých postech, a to do doby, než je uděleno dotyčnému kandidátovi tzv. agrément.”

Zatím není jasné, zda Kim zamíří na jiný velvyslanecký post v Evropě - před Prahou působil 16 let ve Varšavě - nebo půjde do důchodu, což by byla velká změna v jeho životě, protože od 70. let působí na různých diplomatických postech v Evropě.

Nejasné postavení strýce 

Velkou pozornost a nejrůznější spekulace vyvolal už Kimům přesun z Varšavy do Prahy. Spekulovalo se, že byl přesunut, protože si ve Varšavě vybudoval síť kontaktů, což by mohly využít opoziční skupiny, pokud by jím některá chtěla nahradit současného vůdce Kim Čong-una.

Poté, co byl v Kuala Lumpuru otráven polorodný bratr dnešního vůdce KLDR Kim Čong-nam, objevily se hypotézy, že i strýci hrozí nebezpečí a mohl by být odstraněn, aby nemohl ohrozit postavení Kim Čong-una. Je totiž posledním žijícím synem zakladatele KLDR Kim Ir-sena, ovšem pololegitimním, protože Kim Ir-sen ho měl se svou sekretářkou Kim Song-e. [celá zpráva]

Analytik I Min-jung se však domnívá, že to, že mohl zůstat v diplomatických službách i po smrti svého polorodného bratra Kim Čong-ila, bylo možné právě proto, že byl loajální a nepředstavoval žádnou hrozbu: „Skutečnost že Kim Pchjong-il zůstal nedotčen i poté, co se k moci dostal Kim Čong-un, naznačuje, že Kim Pchjong-il a ani jeho děti nepředstavují hrozbu pro Kim Čong-una.

Reklama

Výběr článků

Načítám