Hlavní obsah

Trump avizuje brzkou schůzku s Kimem

New York/Soul

Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil, že další jednání se severokorejským předsedou Kim Čong-unem se uskuteční brzo. Termín však neupřesnil. Podle jihokorejských médií by se schůzka mohla uskutečnit ještě letos, i když ji Trump zřejmě podmíní pokrokem v přípravných odzbrojovacích jednáních, uvedla jihokorejská tajná služba NIS.

Foto: Leah Millis, Reuters

Severokorejský předseda Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump se procházejí zahradou hotelu Metropole.

Článek

Když Trump přicházel v New Yorku do sídla OSN, zeptal se ho jeden z novinářů, kdy se míní setkat s Kimem. „Mohlo by se to stát brzy,“ odpověděl americký prezident podle listu The Korea Times.

Na úvod schůzky s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem pak Trump dodal, že doba je schůzce nakloněna: „Právě teď by lidé byli rádi, kdyby na to došlo. Chci ale vědět, co to přinese. Spoustu věcí můžeme zjistit už před summitem. Rádi bychom viděli, jestli můžeme něco udělat. A když ano, bylo by to skvělé, ale pokud ne, tak je to v pořádku.“

Trump současně zdůraznil význam loňského prvního summitu v Singapuru, který byl opakovaně kritizován kvůli příliš obecnému a vágnímu prohlášení: „S Kim Čong-unem jsme měli velmi úspěšnou schůzku v Singapuru. Lidé neoceňují tuto schůzku tak moc, jak si zaslouží. Byl navázán vztah a to je ohromný úspěch.”

Do konce roku? 

Podle jihokorejské rozvědky další vývoj záleží na tom, zda zástupci KLDR a USA najdou během přípravných setkání společnou řeč a dosáhnou alespoň částečného pokroku. NIS zároveň informovala o tom, že před případným summitem s Trumpem se Kim chystá odjet do Číny, kde bude mluvit s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Severní Korea v září oznámila, že je ochotna koncem měsíce obnovit rozhovory se Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. [celá zpráva]

Trump sice uváděl, že pro schůzku zatím „nenastala správná doba”, ale 12. září novinářům řekl, že by si přál, setkat se do konce roku znovu s Kim Čong-unem.

Reklama

Výběr článků

Načítám