Hlavní obsah

Kdysi zchátralá Klinika ožila, slouží hlavně dětem

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Budova bývalé plicní kliniky má za sebou bohatou minulost. Desítky let chátrala, pak ji obývali squatteři, kteří životu nebezpečný prostor odmítali vyklidit. V roce 2019 byli nuceni se vystěhovat. Po dvou letech se z ruiny stalo místo s velkým potenciálem, do kterého se vrací život. Kromě úředníků Správy železnic, které budova patří, tu vládnou hlavně děti z Domu dětí a mládeže Ulita.

Budova bývalé Kliniky na pražském Žižkově je rájem nejen pro děti Video: Novinky

 
Článek

Ulita je volnočasovým střediskem pro děti. Zaměřuje se na výchovně-vzdělávací činnosti.

Organizuje zájmové kroužky, akce, otevřené dílny, výukové programy a také soutěže pro školy Prahy 3. Sídlí v přízemí budovy. Starosta Prahy 3 Jiří Ptáček je z ní nadšený.

Foto: archiv Ulita: DDM Praha 3

Místo se stalo rájem dětí, které zde navštěvují nejrůznější kroužky.

„Ulita tu má klubovny, počítačovou učebnu, dílnu pro dřevoobrábění, kovoobrábění. Na jejich stránkách je vypsáno asi 10 různých kroužků. Vrátil se sem život, a to je skvělé,“ říká Ptáček s tím, že i u občanů Prahy 3 vidí pozitivní ohlasy.

Navíc je rád, že všichni zúčastnění dodrželi slib a otevřeli místo právě pro veřejnost.

Aktivisté dál zůstávají na střeše Kliniky. U plotu pokračuje happening na jejich podporu

Domácí

V přízemí vedle Ulity se navíc právě dokončují práce na lékařských ordinacích. Ty by měly být v brzké době veřejnosti také otevřeny.

Rekonstrukce za 80 milionů korun

„Zrekonstruovat se musela kompletně celá budova, zachovala se pouze nosná konstrukce, vybudovaly se nové vnitřní dispozice, podkrovní prostory, bezbariérový přístup do budovy, výtah, zrekonstruovala se střecha, okna, dveře, prostě kompletně celá budova. Celkové investiční náklady na tuto stavbu dosáhly 80 milionů korun,“ řekla Novinkám mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Foto: archiv Správy železnic

Rekonstrukce stála 80 milionů korun.

Zaměstnanci SŽDC obývají první a podkrovní patro.

Nelehká historie

Ještě začátkem roku 2019 byla budova sídlem aktivistů. Obývali ji pět let. Ve vypjatých momentech vystěhování musela na místě zasahovat i policie.

Někteří squatteři byli na vyjádření protestu ochotní nocovat na střeše. Vzdali se policii až po týdnu, a nadobro tak budovu opustili.

Squateři to vzdali. Klinika už je v rukou SŽDC

Domácí

Na napjaté momenty před lety vzpomíná i starosta Prahy 3. „Když se klinika vyklízela, byla to taková vypjatá chvíle, tehdy to bylo i závazkem té budovy, vykřesat z ní něco lepšího, než tady udělali oni, a já si myslím, že to klaplo.“

Foto: Novinky

Squatteři nechtěli budovu opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám