Hlavní obsah

Kdo nahradí Gazdíka? Tipy představím v úterý Fialovi, uvedl Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan chce sdělit jména možných kandidátů na post šéfa resortu školství premiérovi Petru Fialovi (ODS) v úterý. „Nyní to ale ještě zveřejňovat nebudu,“ prohlásil v pondělí odpoledne. Stávající ministr školství Petr Gazdík (STAN) končí ve funkci ke konci června kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Nového šéfa resortu by chtěl Rakušan vybrat do konce týdne.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Hloušek

Vít Rakušan a Petr Fiala na zasedání vlády

Článek

„(Nového ministra) hledáme, máme svoje tipy. Odmítám ale mediální prezentaci, že v hnutí STAN není dostatek lidí, kteří by to mohli funkci zastávat,“ uvedl v pondělí šéf STAN Rakušan.

O jaká jména jde, není jasné. Podle místopředsedy STANu Jana Farského nicméně jedná hnutí o třech možných kandidátech.

V neděli Rakušan zmínil, že by jedním z kandidátů mohl být senátor a bývalý kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Senátor Miroslav Plevný (za STAN), o kterém šéf hnutí v také dříve mluvil, zatím nabídku na vedení resortu nedostal.

Ve hře je i Plaga

Podle informací serveru Seznam Zprávy oslovilo vedení STAN také poslance Vladimíra Balaše, Viktora Vojtka a Jana Berkiho. Berki již nabídku odmítl, uvedl server.

Současně vicepremiér pro Radiožurnál uvedl, že se hnutí bude bavit také s exministrem školství za ANO Robertem Plagou, jenž dělá Gazdíkovi politického náměstka.

„Zatím se ale spíše pokoušíme najít jméno, které bude reprezentovat naše hnutí, a byl by to člověk nový,“ prohlásil Rakušan v pondělí.

Další vývoj? 

Finální jméno pak hodlá šéf STAN vybrat do konce týdne, následovat budou jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

„Zítra by mohlo dojít k předběžné konzultaci, aby pan premiér slyšel jména dopředu,“ naznačil Rakušan v pondělí. „Je to koneckonců i jeho zodpovědnost,“ doplnil.

Drahoš by mohl být ministrem školství, připustil Rakušan

Domácí

Stávající ministr školství Gazdík oznámil v neděli, že ke konci června rezignuje. Důvodem jsou jeho kontakty s podnikatelem Michalem Redlem, který je nyní obviněn spolu s dalšími lidmi včetně bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka v kauze týkající se hospodaření pražského dopravního podniku (DPP).

Gazdík uvedl, že se necítí ničím vinen, ale nechce uškodit vládě.

Gazdíkovy schůzky vrhají na STAN špatné světlo. Jsou nevysvětlitelné, řekl Rakušan

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám