Hlavní obsah

Karlovarský kraj září. O rychlejší rozvolňování ale neusiluje

Právo, Novinky, ČTK, vor, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze jednotky nakažených koronavirem denně hlásí v poslední době Karlovarský kraj. Epidemická situace je tam jednoznačně nejlepší ze všech českých regionů, přesto tam dál platí opatření jako jinde. Kraj sám na rychlejší rozvolnění v regionu netlačí, sdělil ve středu Právu karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Podle Hospodářské komory by měla vláda co nejrychleji otevřít zbývající provozy.

Článek

„O rychlejší rozvolnění nežádáme, protože jsme i v rámci Asociace krajů a jednání s vládou v souladu s tím, že není dobré rozvolňovat diferencovaně,“ uvedl Kulhánek.

Region, který má zhruba 300 tisíc obyvatel, v posledních dnech hlásí pouze jednotky nakažených. V pondělí a v úterý přibylo po dvou odhalených případech, ve středu byly tři, o víkendu nebyl dokonce žádný.

Ústavní právník Wintr: Stát nemůže vymáhat zavírání restaurací

Domácí

V regionu připadají pouze čtyři potvrzené případy za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel.

„Čísla padají poměrně razantně i v jiných regionech a to, co je ve výhledu rozvolňování v následujících dnech a týdnech, je i z našeho pohledu účelné,“ poznamenal Kulhánek.

Další nezákonné opatření. Soud ztrhal dubnové nařízení o povinných rouškách

Domácí

Kraj svými epidemiologickými daty spadá do takzavného šestého, nejmírnějšího balíčku opatření. Pro ten ale stát zatím nedokázal definovat podmínky. Do tohoto balíčku by podle čtvrtečních dat patřily nyní také Středočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj.

Šéf Hospodářské komory: Otevřete zbývající provozy

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý ve čtvrtek kritizoval, že se kabinet neřídí systémem pro uvolňování opatření, který si sám nastavil.

V Česku možná máme indickou mutaci viru

Domácí

Nejdříve to byl protiepidemický systém (PES), nyní by měl postupovat podle šesti balíčků, ve kterých je určujícím kritériem počet nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel. Na pátý balíček, v němž je obsaženo otevření například bazénů, saun nebo interiérů restaurací, měl nastat čas, až počet nakažených klesne pod 50 na 100 000 lidí. Tuto metu už Česko překonalo.

„Dnes víme, že sedmidenní klouzavý průměr je 35 případů na 100 000 obyvatel. Už bychom měli dávno být v pátém balíčku a šestý by se měl připravovat, protože trendový odhad je, že pod 25 nakažených můžeme být někdy příští týden,” uvedl Dlouhý.

Všechna vyžadovaná nařízení by podle Dlouhého měla být postavena na solidním právním základu. Podnikatele podle něj znervózňuje, že je přijato opatření, oni ho dodržují, a nakonec ho soud zpochybní.

Jste nepoučitelní, nemůžete nic zakazovat. Vláda tvrdě narazila u soudu

Domácí

Vláda podle Dlouhého nemůže ignorovat rozsudky soudů a vědomě vydávat nezákonné zákazy, které podnikatelům způsobují škody a újmu na jejich základních právech.

Vláda by podle Hospodářské komory (HK) měla co nejrychleji otevřít zbývající provozy - nejlépe od 31. května, nejpozději od 7. června. A zároveň by měla představit šestý rozvolňovací balíček, stejně jako plán na podzim.

Vláda by o opatřeních proti koronaviru měla jednat v pátek ráno.

Cesta k normálnímu životu je otevřená. Podle vládního balíčku vychází otevření restaurací na pátek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám