Hlavní obsah

Jste nepoučitelní, nemůžete nic zakazovat. Vláda tvrdě narazila u soudu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud (NSS) se vymezil proti způsobu, jímž stát v zastoupení ministerstva zdravotnictví reguluje provoz restaurací, heren a kasin. Aktuálně platné opatření, které v pondělí nahradí nové, zrušil a připomněl, že se resort nepoučil. Opatření má podle soudu omezovat, nikoliv zakazovat.

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

Podle soudce Tomáše Langáška by ministerstvo zdravotnictví mělo reagovat na argumenty soudu a budoucí opatření upravit. Dosud se prý z rozhodování NSS o opatřeních přijímaných podle pandemického zákona příliš nepoučilo.

Soud zrušil rozhodnutí vlády o regulaci restaurací

Domácí

„Není naším cílem, abychom odkládali rozhodování v dalších věcech a řešili totéž týden co týden,” řekl Langášek.

Sporné opatření se týkalo provozu v aktuálním týdnu, pro příští týden je už připravené nové opatření, v základních bodech totožné - vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina. Pokud jej někdo s podobnou argumentací napadne, je pravděpodobné, že mu soud dá opět za pravdu a opatření zruší.

Omezit nerovná se zakázat

Opatření je formulováno tak, že ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin opatření zakazuje přítomnost veřejnosti. Podle NSS ale pandemický zákon umožňuje omezit obchod a služby, ale nikoliv zakázat jejich provoz, a to ani prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti.

Ministerstvu nepomohlo ani to, že kromě pandemického zákona opřelo poslední opatření také o zákon o ochraně veřejného zdraví. Ten ale umožňuje omezit pohyb osob lidí podezřelých z nákazy, ale nikoliv plošně v celé zemi.

Ani napodruhé to vláda neudělala správně, míní advokát. Omezení obchodů opět žene k soudu

Domácí

Návrh k NSS podal advokát Adam Černý z pozice zákazníka, který nemůže využívat služby restaurací, což prý zasahuje do jeho sociálních vazeb a trávení volného času.

Zástupce ministerstva zdravotnictví Jan Bačina opatření hájil. Restaurace či bary mohou mít otevřené zahrádky, vnitřní prostory jsou zavřené. Výjimky platí například pro školní a zaměstnanecké stravování.

Rozhodnutí nebude mít bezprostřední dopad. Zásah soudu totiž vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po vypracování odůvodnění a po doručení.

Reklama

Výběr článků

Načítám