Hlavní obsah

Kam vás od pondělí pustí jen s testem a kde potřeba nebude

Novinky, jas

Od pondělí 17. května se v souvislosti s rozvolněním otevřou další segmenty. Po obchodech a službách budou moci lidé využít i vnitřní sportoviště, případně posedět na zahrádkách restaurací. Zatímco pro konzumaci na zahrádkách bude třeba test, konzumace na trzích a v tržnicích bude možná i bez něj.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Zahrádky budou moci otevřít v pondělí 17. května

Článek

Po měsících se otevření dočkají vnitřní sportoviště jako tělocvičny, hřiště, kluziště, kurty, ale i taneční studia, posilovny či fitness centra. Podle pravidel má být jedna osoba na 15 m2 vnitřní plochy, přičemž ve skupině mohou být nejvýše 2 osoby a celkem může být na sportovišti 10 osob.

Venku bude moci hromadně sportovat maximálně 30 osob na jednom sportovišti s limitem jednoho sportovce na 15m² plochy sportoviště.

Podmínkou vstupu bude antigenní test ne starší než 72 hodin, případně PCR test, který nesmí být starší než týden.

Do fitka můžou sportovci vyrazit už v pondělí. Na bazény a sauny si ještě počkají

Koronavirus

Test nebudou muset dokládat lidé, kteří jsou alespoň 14 dnů po očkování, případě prodělali nejdéle před 90 dny covid-19.

Pivo s přáteli s testem i bez

Test, případně očkování, respektive prodělání nemoci bude podmínkou i pro konzumaci na zahrádce baru či restaurace.

Naopak pokud se někdo bude chtít občerstvit a posedět na trhu či v tržnici, test potřebovat nebude.

Na zahrádce i na tržišti nicméně budou moci sedět u jednoho stolu nejvýše čtyři lidé a rozestupy mezi jednotlivými skupinami budou muset být nejméně 1,5 metru.

Zahrádky restaurací se nakonec otevřou už po neděli

Domácí

Bez testu je, případně bude možné vyrazit do galerií, muzeí, na veletrhy či do venkovních prostorů zoologických zahrad. Uvnitř nicméně platí podmínka 15 m2 na osobu a povinná ochrana dýchacích cest. Všude je pak nezbytné dodržování dvoumetrových rozestupů. To je ovšem mnohdy spíše jen teorie.

Za kulturou i zábavou s testem a respirátorem

Venku se budou moci konat divadelní, filmová i jiná představení. Kapacita hlediště bude moc být zaplněna nejvýše z 50 procent a celkový počet přítomných osob nebude moci přesáhnout 700. Diváci budou muset mít nasazený respirátor. I v tomto případě se budou muset prokázat negativním testem na covid-19, certifikátem o absolvovaném očkování nebo prokázat prodělání covidu-19.

PŘEHLEDNĚ: Vláda ohlásila další velké rozvolnění. Co a kdy se mění?

Domácí

Obnovit se budou moci i společenské akce či zabijačky, na nichž se venku bude moci setkat 50 a uvnitř 10 osob. Povinný bude respirátor a rovněž absolvování testu, respektive prodělání nemoci či očkování.

Test, očkování či prodělání nemoci bude od 17. května nutností i pro návštěvy v nemocnicích.

Testovat se nebudou muset děti do 6 let věku.

Detaily lze nalézt na vládním covid portálu.

Anketa

Zajdete si na zahrádku hned, jak to půjde?
Ano
18,1 %
Ne
64 %
My už na ní popíjíme
11,5 %
Čas využiju jinak
6,4 %
Celkem hlasovalo 41811 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám