Hlavní obsah

Kam utéct před vedrem? Rada nad zlato

Právo, plk, kal, vtk, cie, mic

Tropické teploty těchto dnů trápí lidi i zvířata. Přirozeně ochladit se lze u vody nebo v lese, kdo chce chladnější zážitek, musí do jeskyní nebo dolů. Například v někdejším břidlicovém Flascharově dole nedaleko Oder na Novojičínsku je i v současných parnech okolo deseti stupňů.

Foto: Moravian-Silesian Tourism

Břidlicový Flascharův důl u Oder

Článek

„Lidé v podzemí stráví minimálně třičtvrtě hodiny a k dolu vede ještě naučná stezka, převážně lesním porostem, takže jste ve stínu a nemusíte jít tou výhní,“ řekla Právu Alena Zemanová, jedna za zakládajících členů spolku Krajina břidlice. Návštěvníkům doporučuje, aby si brali na prohlídky mikinu.

Při návštěvě Flascharova dolu se lidé dostanou zhruba 45 metrů pod povrch. „Jdou do nitra kopce, takže je to po rovině,“ dodala Zemanová s tím, že novinkou prohlídkového okruhu je břidlobar s nabídkou chlazeného pití.

Pár na Děčínsku si udělal bydlení ve skále

Tipy a trendy

Chladněji je i v bývalých uhelných šachtách, které jsou zpřístupněny veřejnosti. „V chodbách máme momentálně 17 stupňů, takže je to určitě

příjemné ochlazení. Délka chodeb na prohlídkové trase je přibližně 240 metrů,“ sdělil Jan Hlobil z Hornického muzea v Landek Parku v Ostravě-Petřkovicích.

Důležitější je cesta

Zástupce primáře oddělení vnitřního lékařství Nemocnice AGEL Nový Jičín Jan Táborský souhlasí s tím, že doly a šachty jako turistické cíle v horkých dnech jsou fajn.

„I les je bezva nápad, pokud ho máte někde za domem, je takový tmavší a má třeba ještě studánku. Určitě není optimální řídký les, a ještě se k němu táhnout dva kilometry přes luka,“ poznamenal.

On sám doporučuje vyrážet v tropických dnech na výlety ráno, dřív, než se vše rozehřeje. „A kamkoli, kde bude stín. Když to bude u vody, je to bezvadné. Když to bude technická nebo historická památka, je to fajn, ale je potřeba si pohlídat, aby tam byl stín. Ne že si řeknu, že jdu na hrad, ale zapomenu, že se k tomu hradu jde kilometr a půl do kopce po rozpálené cestě,“ nastínil Táborský.

Na vodu i do oblak

V okolí lipenského jezera tráví dovolenou či prázdniny nejen turisté z různých koutů republiky. Nejen, že se koupou v jezeře, které je o dost chladnější než rybníky, ale chodí do lesů na houby či se vydávají na různé pěší túry a výlety na kolech. Vyšší teploty v horských oblastech jsou totiž pro tyto aktivity stále snesitelné. Může za to nejen vyšší nadmořská výška, ale také absence betonových ploch.

Rozpálený beton ve městě mění za šumavské chladnější lesy i rodina Jilečkova z Českých Budějovic. „Máme tři malé děti a téměř každý den po obědě jezdíme na Lipno. Procházíme se po lese, vykoupeme se v jezeře a manžel občas chytá ryby. O víkendu se chystáme i do oblak – na Stezku korunami stromů,“ řekla Miroslava Jilečková.

Dokonale se mohou zchladit návštěvníci Moravského krasu na Blanensku při prohlídce pěti veřejnosti zpřístupněných jeskyní. Mezi krápníky panuje příjemná stabilní teplota mezi sedmi a devíti stupni.

V jeskyni Výpustek si letos průvodci pro děti od čtyř do deseti let připravili novinku v podobě procházky podzemím s medvědem Brunem. Jde o třičtvrtěhodinovou interaktivní zábavně-vzdělávací prohlídku jeskyně. Projekt vytvořil divadelní režisér Jiří Liška. „Děti by se měly formou her dozvědět ty nejpodstatnější informace z historie jeskyně,“ říká vedoucí správy jeskyně Výpustek Hana Horáková.

Foto: Správa jeskyní ČR

Zastávka při nově vytvořené prohlídce v jeskyni Výpustek, určené dětem, je u sochy jeskynního medvěda

Kdysi se v ní našly tisíce kostí pravěkých jeskynních medvědů. I když na různých rekonstrukcích působí tato až tři a půl metru vysoká zvířata děsivě, podle paleontologických výzkumů byli býložraví, což se jim stalo osudné za poslední doby ledové. Po ochlazení pro ně nezbyla rostlinná potrava.

Hop do minus 160

Utéct před úpornými vedry se dá i do kryokomory, kde teplota může klesnout až na minus 160 stupňů. Kryoterapie je zdravotní procedura, která působením extrémně nízké teploty zrychluje regeneraci a ozdravení organismu.

Stačilo pár korun a žena má doma o čtyři stupně nižší teplotu. O svůj trik se podělila

Jak na to

Zařízení v pražské Hostivaři ale nárůst klientů kvůli aktuálním pařákům neregistruje. Po­dle jednatelky Marcely Čepelové chodí hlavně lidé, kteří chtějí vylepšit svůj zdravotní stav, bez ohledu na počasí. Denně se vystřídá tak 15 osob, přičemž kapacita se pohybuje kolem 50 lidí. Výsledky se nedostaví hned, pobyt v mrazu je třeba opakovat pětkrát až desetkrát. Přicházejí většinou lidé, kteří čelí problémům s pohybovým ústrojím, také ti, kteří chtějí pečovat o svoje tělo, i starší osoby po operaci kyčlí, kolen. Velký chlad se dá zvládnout díky velkému suchu, které uvnitř kryokomory panuje.

Tropy přetrvají

Horké počasí přetrvá přes víkend i příští týden a přidají se bouřky. V sobotu má sice dorazit studená fronta, přesto bude v Čechách do 30 stupňů a na Moravě až 34 stupňů. Jinak má být polojasno, místy se vyskytnou bouřky. Zítřek přinese jasno až polojasno s teplotami 27 až 31 stupňů.

V pondělí bude do ČR proudit teplý vzduch od jihozápadu a přinese znovu horko. Může sice být polojasno, ale teploty dosáhnou 31 až 35 stupňů. Stejné to bude v úterý, kdy se odpoledne mohou místy vyskytnout přeháňky nebo bouřky.

Mírné ochlazení na 27 až 31 stupňů přinese středa, opět má být oblačno s místními srážkami.

I ve druhé polovině příštího týdne bude polojasno či skoro jasno s teplotami kolem 32 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám