Hlavní obsah

Pár na Děčínsku si udělal bydlení ve skále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Janské na Děčínsku si pár zakoupil nemovitost ve skále. Jde o více než 120 let staré chodby, v nichž majitelé vytvořili místnosti pro relaxaci a trávení volného času.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

O ubytování je prý až nečekaný zájem.

Článek

Stavební pozemek s podzemním prostorem si pár zakoupil v době rozpuku koronavirové pandemie.

„Přítel začal hledat nemovitosti a já jsem mu všechno zdrbala. Až mi jednou v žertu poslal tento pozemek, a on to myslel jako fór, a já jsem to uviděla a řekla jsem, to je ono, to hodnotu neztratí,” vzpomíná Dagmar Smrčinová.

Minulost pozemku je částečně zahalena tajemstvím. Místní prý vzpomínají na původní stavbu, která byla místem zábavy a rozptýlení. Za první republiky tam býval největší taneční parket v širokém okolí. Za druhé světové války dnes již téměř neexistující objekt obývali velitelé pracovního tábora Rabštejn.

To, co na pozemku zůstalo netknuté, jsou právě pradávné podzemní chodby. Kdy ale vznikly a k čemu sloužily, se zatím páru vypátrat nepodařilo. Podle Smrčinové je možné, že sloužily ke skladování masa.

Nejdéle obývaný skalní byt na Kokořínsku opustila majitelka před 34 lety

Bydlení

Novým majitelům se podařilo podzemní prostory vyčistit od suti a také upravit zahradu. Kromě posezení před vstupem do skály je na zahradě sud s vodou, který slouží k osvěžení. Je umístěn tam, kde bývala za první republiky koupelna, na niž majitelé narazili náhodou. Dokonce se dochovalo i prvorepublikové obložení. Uvnitř skály pár vytvořil příjemné prostory pro relaxaci a lze si zde i něco uvařit.

Hned zpočátku majitele napadlo, že by mohli pozemek nabízet i cizím lidem ke krátkodobému pronájmu a o nevšední místo byl hned velký zájem. „Zájem je výrazně větší, než jsme čekali. Plonková sezona je jen od listopadu do března,” říká Smrčinová.

Do budoucna plánuje pár pozemek ještě oplotit a také se chce vypořádat s pozůstatky budovy, která na něm stála v minulosti.

Anketa

Hodila by se vám teď možnost schovat se někam do chládku ve skále?
A jak moc!
60 %
Není to tak akutní, ale asi ano, hodilo by se to.
9,3 %
Ani ne, já mám vše, co potřebuji ke štěstí.
12,5 %
Kdepak, já bych se tam necítil/a dobře.
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4872 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám