Hlavní obsah

Kalousek se navezl do Babiše a Pavla. A vůbec se s tím nemazlil

Aktualizováno

Exposlanec TOP 09 Miroslav Kalousek se na sociálních sítích pustil do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a bývalého armádního generála Petra Pavla. S odkazem na jejich členství v KSČ a komunistickou minulost jejich otců je označil za „prominentní spratky“. Reagoval tak na červencový průzkum agentury Ipsos, podle něhož by dvojice nyní v prezidentských volbách postoupila do druhého kola.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Asi si to zasloužíme. Asi nám nezbývá nic jiného než 32 let po Listopadu volit jednoho nebo druhého ,prominentního spratka‘ z té či oné prominentní bolševické rodiny. V takovém případě bych volil generála Pavla. Pořád ale doufám, že budu mít důstojnou šanci,“ uvedl Kalousek na Twitteru.

Jeden z uživatelů mu rázem vyčetl, že příspěvkem přestřelil. „Vzhledem k rodinné anamnéze jím v osmdesátých létech nebyl o nic méně, než Andrej Babiš. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že starý Pavel byl v hierarchii KGBácké pyramidy výše, než starý Babiš,“ opáčil Kalousek.

Plukovník Josef Pavel, otec Petra Pavla, byl podle Wikipedie člen KSČ a působil v Československé lidové armádě jako zpravodajec a odpovídal za elektronický průzkum, například zachycování a analyzování zpráv armád NATO.

Průzkum 1. kolo: První Babiš, následuje Pavel, Nerudová překvapila

Prezidentské volby

Generál Pavel: Klesl jste pod svoji úroveň, Kalousku

Sám Pavel, který byl rovněž od roku 1985 členem KSČ, v pátek na kritiku obratem reagoval. “,Prominentní spratek z prominentní bolševické rodiny…‘ To jsem od Vás opravdu čekal víc, pane Kalousku. Vím, že se nebojíte silnějších výrazů, a někdy jsou opravdu zapotřebí, ale tímhle jste klesl hluboko pod svoji úroveň. Tudy cesta k lepší politické kultuře opravdu nevede,“ napsal bývalý představitel české armády při NATO.

Kalousek si to však nenechal líbit. „Když jsem šel v 15 letech do montérek, pane generále Pavle, abych byl vychován ,dělnickou třídou‘, s křivdou jsem sledoval ,bolševické spratky‘, kteří ode mě opisovali a chodili na gymnázium. Nikoho z nich jsem nesoudil. Ale také mě nenapadlo, že by kandidovali na prezidenta,“ přisadil si někdejší zákonodárce.

Pokud by se konaly prezidentské volby v červenci, vyhrál by podle nově zveřejněného průzkumu agentury Ipsos první kolo Babiš se ziskem 31,7 %. Spolu s ním by do druhého kola postoupil Petr Pavel, jenž by dostal 23,8 % hlasů.

Babiš ani Pavel kandidaturu ale zatím neohlásili. Zatímco Babiš prozatím objíždí republiku v karavanu, který označuje za „pojízdnou poslaneckou kancelář“, což mnozí již považují de facto za start prezidentské kampaně, Pavel avizoval vyhlášení kandidatury na konci prázdnin.

Už dříve se spekulovalo také o možném tažení na Hrad ze strany Kalouska. Ten to však posléze odmítl s tím, že by podle průzkumů, které si nechal vypracovat, neměl šanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám