Hlavní obsah

Kabátek kvůli přednostnímu očkování rezignovat nemusí, rozhodla rada VZP

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek může zůstat ve své funkci i poté, co se nechal na začátku ledna přednostně očkovat proti koronaviru. Shodla se na tom v pondělí správní rada, která Kabátka podpořila s tím, že nešlo o porušení právních předpisů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání vlády uvedl, že rozhodnutí akceptuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek

Článek

Kabátek se nechal naočkovat 5. ledna v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, a to i přesto, že nepatří podle vládní vakcinační strategie k žádné z prioritních skupin obyvatel, jež mají nyní přednost.

Kabátek rezignovat nehodlá, bylo by to podle něj nezodpovědné

Domácí

Správní rada VZP si v pondělí vyslechla Kabátkovo zdůvodnění a podpořila jej. „Neshledali jsme žádné porušení účinných právních předpisů,” sdělil ČTK jeden ze členů rady.

Na následné tiskové konferenci se k věci vyjádřila i předsedkyně rady Věra Adámková. „Byl očkován na vyzvání svého lékaře kvůli určité diagnóze. Správní rada nemá žádné právo vyžadovat lékařskou zprávu. Po velmi bouřlivé diskusi, která trvala hodinu a zapojili se do ní všichni, bylo jasně shledáno, že zdravotní důvod je zcela mezi lékařem a pacientem. Není shledáno porušení účinných opatření,” uvedla Adámková.

Návrh na odvolání ředitele VZP podle ní nepadl, tudíž rada o něm nehlasovala.

Adámková upozornila také na to, že Kabátek se nechal naočkovat ještě předtím, než byla schválena a začala platit současná vládní vakcinační strategie. To zdůraznil také sám Kabátek.

„Musím konstatovat, že tak jako jsem celý minulý rok dodržoval všechna pravidla o nošení ochranných pomůcek, tak jsem na přelomu roku přistoupil k diskusi o očkování. Po očkování se svým lékařem jsem k tomu přistoupil. Očkoval jsem se 5. ledna, tedy předtím, než začala platit současná strategie,” uvedl Kabátek s tím, že svůj počin nepovažuje za nic špatného.

Šéf největší české pojišťovny už dříve uvedl, že se nechal naočkovat proto, že chtěl chránit kolegy, blízké a zdravotníky, s nimiž se z titulu své funkce denně setkává.

„V žádném případě jsem nevyhledával žádné výhody pro své blízké ani svou rodinu,” doplnil ředitel.

Šéf VZP Kabátek se nechal přednostně očkovat

Domácí

Vyvození osobní zodpovědnosti po Kabátkovi minulý týden, kdy s informací přišel server iRozhlas.cz, požadoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Šéf resortu tehdy uvedl, že každý slušný člověk by na to měl reagovat a ředitel VZP by měl sám pro sebe vyvodit důsledky.

V reakci na Kabátkovo setrvání ve funkci pak Blatný po pondělní jednání vlády uvedl, že rozhodnutí bylo na správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Já to akceptuji,” sdělil.

Blatný odvolal náměstkyni kvůli očkování v SZÚ

Domácí

Kabátek není jediný, kdo se nechal přednostně očkovat a neměl na to podle strategie právo. Kvůli stejné věci například Blatný odvolal svou náměstkyni Alenu Šteflovou, která vakcinaci podstoupila společně s manželem ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ). Již dříve kvůli špatnému postupu při očkování právě v SZÚ rezignoval šéf ústavu Pavel Březovský.

Zdeněk Pohlreich dostal přednostně vakcínu proti covidu-19

Ekonomika

Očkovací látku dostal také šéfkuchař a tvář televizní reality show „Ano, šéfe!” Zdeněk Pohlreich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám