Hlavní obsah

K pietnímu místu za Kuberu nosí lidé květiny i cigarety

Novinky, Natálie Lošková, jdu
Praha

Květiny, svíčky, ale třeba také cigarety přinášejí lidé k pietnímu místu za zemřelého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS), které vzniklo v prostorách Valdštejnského paláce, kde horní komora sídlí. Uctít jeho památku nebo napsat vzkaz do kondolenční knihy tu lidé mohou až do čtvrtečního večera. Dlouholetý senátor a bývalý primátor Teplic zemřel náhle v pondělí ve věku 72 let.

Kondolenční kniha pro Jaroslava KuberuVideo: Novinky

 
Článek

Kondolenční kniha je v hlavním sále Valdštejnského paláce vystavena od úterý. Prostory budou pro veřejnost přístupné do čtvrtečních 22 hodin. Další pietní místo vzniklo před budovou Senátu.

„Přijel jsem se rozloučit s panem Kuberou, protože to není dávno, co jsem ho viděl v televizi, jak je veselý a spokojený, ještě si zapálil, a za pár dní nato vidím takovou zprávu, úplně jsem se z toho vyděsil, že to není možné,“ řekl Novinkám jeden z příchozích.

„Napsal jsem mu tam, ať je mu země lehká a ať odpočívá v pokoji,“ poznamenal muž.

Foto: Novinky

Pietní místo v hlavním sále Valdštejnského paláce.

Malé pietní místo pak připravily kolegyně Kubery přímo před jeho kanceláří v Senátu. A kromě květin přinesly i jeho nejoblíbenější cigarety – Kubera byl totiž náruživým kuřákem.

Kubera zkolaboval v kanceláři

Domácí

„Pan Kubera pro mě znamenal symbol svobody, tradičních hodnot a zdravého selského rozumu. Do knihy jsem mu napsal jeho citát ‚žít a nechat žít‘,‘. A napsal jsem mu tam, že zelená vlna tsunami nás nedostane i díky jeho odkazu,“ uvedl další muž, který podle svých slov dorazil ze Sázavy.

Foto: Novinky

Malé pietní místo pak Kuberovi připravily kolegyně přímo u jeho kanceláře v Senátu.

Do budoucna by Kuberu mohla v prostorách Senátu připomínat pamětní lavička s popelníčkem. S návrhem přišel předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Na Kuberu zavzpomínal i místopředseda Senátu Jiří Růžička (zvolen za TOP+STAN), který nyní dočasně horní komoru parlamentu vede. „Myslím si, že naše vztahy byly velice dobré, ale to vycházelo z povahy pana Kubery. Pan Kubera byl mimořádně komunikativní a laskavý člověk, který měl rád, když si s lidmi mohl povídat a být s nimi v kontaktu,“ řekl.

Poslední Kuberův projev: Bez šály jsem mrtvý, vtipkoval

Domácí

Dodal, že nechce přebírat osobní schůzky, které měl Kubera dojednané, ale zaměří se jen na oficiální povinnosti. „Převezmu je rád a s plnou zodpovědností. Osobně si myslím, že by se měl zvolit předseda, protože tato instituce si to zaslouží,“ uvedl.

Foto: Novinky

Kromě svíček a květin lidé zanechávali i cigarety.

Nového předsedu by senátoři mohli zvolit na nejbližší schůzi, která začíná 29. ledna. Růžička však už dříve uvedl, že politická jednání o novém předsedovi začnou až poté, co se s Kuberou důstojně rozloučí rodina.

Místo státního pohřbu smutek

Předsedu Senátu postihla náhlá příhoda v pondělí ráno, když byl ve své teplické kanceláři. Převezen byl do nemocnice v Ústí nad Labem, lékařům se už ho bohužel nepodařilo zachránit a během dopoledne Kubera zemřel.

V Teplicích zapalují svíčky za Kuberu

Domácí

Veřejnost se bude moci s Jaroslavem Kuberou rozloučit 3. února v divadle v Teplicích, kde bude vystavena jeho rakev. Ten den by pro pozvané hosty a blízké měla proběhnout vzpomínková akce i v pražském Rudolfinu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvažoval o státním pohřbu, rodina však vyjádřila přání rozloučit se s Kuberou v nejužším kruhu.

Senátoři alespoň navrhli vládě, aby byl vyhlášen za zesnulého předsedu státní smutek. Vláda by o tom měla rozhodnout příští týden, pravděpodobně by připadl na 3. února.

Veřejnost se s Kuberou rozloučí 3. února

Domácí

Jaroslav Kubera zasedal v Senátu za obvod Teplice od roku 2000, po posledních senátních volbách v roce 2018 byl zvolen do čela horní komory.

Dlouhodobě působil též jako primátor Teplic, mezi místními se těšil oblibě. Jen několik desítek minut po zveřejnění zprávy o jeho úmrtí začali lidé pokládat svíčky před teplickým magistrátem. Pietní místo vzniklo i přímo před domem, kde Kubera bydlel.

Reklama

Související články

Byl to přítel, lituje Zeman Kuberova úmrtí

Za svého přítele označil Jaroslava Kuberu (ODS), který v pondělí nečekaně zemřel, prezident Miloš Zeman. Prezidentovo vyjádření prezentoval mluvčí Hradu Jiří...

Kubera zkolaboval v kanceláři

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který v pondělí zemřel, před tím zkolaboval ve své teplické kanceláři. Jeho asistentka Eva Michálková uvedla, že...

V Teplicích zapalují svíčky za Kuberu

Jen pár desítek minut po zprávě o smrti senátora Jaroslava Kubery (ODS) vzplála v pondělí před teplickým magistrátem první svíčka k uctění jeho památky. Kubera...

Výběr článků

Načítám