Hlavní obsah

Pozor na oblíbené jednodávkové očkování. Tečku za covidem zřejmě neudělá

Interval mezi druhou a posilující třetí dávkou očkování proti covidu-19 by se měl podle Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) zkrátit na pět z původních šesti měsíců. Uvedl to její člen a imunolog Zdeněk Hel s odkazem na krátkou účinnost vakcíny Janssen, která se podává mimo jiné na pražském hlavním nádraží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fronta lidí čekajících na pražském hlavním nádraží na očkování

Článek

„Skupina MeSES navrhuje zkrátit minimální interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 ze šesti na pět měsíců pro všechny osoby starší 18 let. Je zapotřebí tento krok implementovat co nejdříve, aby pomohl kontrolovat současnou vlnu epidemie,“ napsal Hel na Twitteru.

Odkazoval přitom na Izrael, kde zkrácený interval již zavedli, či na Velkou Británii, která k tomuto kroku přistoupí následující pondělí.

Zdůrazňoval však, že se má posilující dávka aplikovat na principu dobrovolnosti, nikoli jako součást prokazování bezinfekčnosti v rámci systému OTN (potvrzení o očkování, negativním testu nebo prodělání nákazy v posledních 180 dnech – pozn. red.).

Foto: archiv Iniciativa Sníh

Zdeněk Hel

Hel má za to, že zájem by o to měly mít především rizikové skupiny pacientů.

Obecně mají podle odborníků největší prospěch z posilující dávky očkování zejména senioři a chronicky nemocní, u nichž je obecně imunita po očkování slabší.

Bude hůř, vláda musí reagovat, tvrdí MeSES a navrhuje opatření

Koronavirus

Hel již dříve sdílel graf z časopisu Science, který zobrazuje rychlost vyprchání ochranného účinku jednotlivých vakcín proti covidu-19.

Nejhůře si vedla vakcína Janssen od společnosti Johnson & Johnson, která je plně spolehlivá pouze dva měsíce, po půl roce klesá její účinnost na 13 procent.

Oproti tomu vakcína od společnosti Pfizer a BioNTech je po šesti měsících účinná stále ještě na 45 procent.

Dobrou zprávou podle Hela nicméně je, že vakcíny si zachovaly ochranný účinek proti úmrtí: u lidí pod 65 let 84,3 procenta a nad 65 let 70,1 procenta po šesti měsících po očkování vakcínou od Pfizer/BioNTech.

„Pokud jste byli očkováni vakcínou od firmy Pfizer více než před šesti měsíci, nechte se prosím očkovat posilující třetí dávkou. Pokud vám byla původně podána vakcína Janssen, nechte se prosím přeočkovat co nejdříve, nejlépe vakcínou od firem Pfizer nebo Moderna,“ uzavřel apelem.

V Česku se znehodnotilo přes 120 000 dávek vakcíny

Domácí

Jednodávkovou vakcínu Janssen od společnosti Johnson & Johnson se očkuje bez registrace například na pražském hlavním nádraží. Od začátku listopadu je možno ji obdržet také v Městské poliklinice Praha ve Spálené ulici či na dočasném očkovacím místě na piazzettě Národního divadla.

Po celém Česku se danou vakcínou nechalo očkovat celkem 332 985 lidí. Z dostupných údajů nelze vyčíst, jaké procento z nich si již přišlo pro posilující dávku.

Lidé parodují „brutální“ kampaň na očkování

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám