Hlavní obsah

Jablka se vyplatí koupit u sadařů

Loni nadúroda, letos propad. Tuzemských jablek je v tomto roce méně a z nemalé části jsou poznamenaná kroupami. Přesto sadaři naplno sklízejí. Jedinou neznámou je, jak se jim podaří úrodu prodat. Cenu na trhu nemají úplně ve svých rukou, ovlivňují ji dovozy.

Foto: Adéla Taitlová

Ilustrační foto.

Článek

Sběr jablek je v plném proudu. Dokonale vyzrálé plody putují do beden například v sadech v Nosislavi na Brněnsku.

„Předpokládáme, že úroda bude zhruba 2200 tun jablek. To jsou zhruba dvě třetiny průměru,“ řekl Právu Martin Čech, ředitel společnosti Sady CZ se sídlem v Bzenci na Hodonínsku. Právě pod tuto firmu sadařský areál na břehu řeky Svratky patří.

Zatímco předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík očekává v rámci celé republiky úrodu jen mírně podprůměrnou, v Nosislavi bude propad sklizně výraznější.

Úroda obilí bude průměrná, zato máku se sklidí nejvíc za dekádu

Ekonomika

„My čekáme jen asi 65 až 70 procent v průměru. Důvodů je víc. Loni byla nadúroda, a tak letos stromy odpočívají. Po dlouhé zimě pak přišel chladný a propršený květen, mnoho květů popadalo neopylených, takže jablek je méně,“ říká Martin Čech.

A to, co se urodilo, sice v rámci celé země dozrálo zásluhou dostatku srážek v celkem velké plody, ale poznamenalo je krupobití.

„To nebylo jen tornádo na relativně malém území, ale kroupy, které v době růstu jablek byly prakticky na celém území a poškodily plody. Jablka s tímto poškozením se nehodí na uskladnění a ani supermarkety je od nás nevezmou,“ dodal Ludvík.

Cena do 28 korun

Sady CZ jsou členy odbytového družstva CZ Fruit, pod jehož křídly se snaží dosáhnout na ceny prodeje ovoce, které budou přijatelné i pro pěstitele.

„Sklizeň je na začátku. Zatím máme jen drobný prodej u nás, do řetězců zatím ještě nedodáváme. Těžko teď mluvit o cenách, jaké se družstvu podaří nastavit,“ míní Čech.

V nosislavském areálu mají jablka na konzum i zimní uskladnění v cenovém rozmezí kolem 22 až 28 korun za kilo a děvčata, která je prodávají, se rozhodně nenudí.

Zpracujte úrodu, v zimě vitamíny oceníte

Jak na to

„Naše produkce je v parametrech, které umožňují její využití i pro výrobu dětské výživy,“ připomněl špičkovou kvalitu ovoce ředitel sadů.

„Samozřejmě, situaci u nás ovlivní dovozy. Zhruba padesát procent konzumních jablek u nás se dováží, ponejvíce z Polska a Itálie. Celá Evropa hovoří o průměrné úrodě,“ řekl Ludvík.

„Co jsem letos v obchodech viděl jablka za 50 až 70 korun, tak pro to není jediný důvod. Jenže cenovou politiku řetězců my neovlivníme. Často si klademe otázku, podle čeho stanoví své marže a ceny, ale odpověď na to neznáme,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám