Hlavní obsah

Zpracujte úrodu, v zimě vitamíny oceníte

Právo, Karolina Černá

Zahrádky i trhy přetékají čerstvým ovocem a sklizenou zeleninou. Část sníme hned, něco dáme do koláčů a zeleninových pokrmů. Ale velký díl úrody ještě zbývá. Co s ní?

Foto: Bosch

K tyčovému mixéru ErgoMixx připojíme výkonný 500mbar vakuovací nástavec. Jídlo v dózách a sáčcích jím vzduchotěsně uzavřeme a vysajeme vzduch. Cena sady i s nádobami 2490 Kč.

Článek

Snaze udržet ovoce a zeleninu několik měsíců v kondici a plné vitamínů, které v chladných měsících uvítáme, často pomáhají extrémnější podmínky.

Zavařování i sušení probíhají při vysokých teplotách, zmrazení při velmi nízkých a vakuované prostředí prodlužující trvanlivost nabízejí k tomu určené dózy, fólie a sáčky.

Zmrazte plody bez vody

Do mrazáku dáme jahody, borůvky, maliny, ze zeleniny pak hrášek, fazolky, brokolici. Náročnější je mražení plodin s vysokým podílem vody, melounů, okurek, rajčat, salátů, brambor. Po rozmrazení se totiž mění v tekutou nepoživatelnou hmotu.

Co jde zamrazit, nejprve očistíme. Suché ovoce prosypané krystalovým cukrem porcujeme do sáčků pro mrazení a uzavřeme. Větší kusy rozkrájíme. Máme-li vakuovačku, odsajeme ze speciálních sáčků vzduch a vše zapečetíme svárem.

Mladý hrášek, čerstvé fazolové lusky před zamrazením blanšírujeme tj. velmi krátce povaříme v osolené vodě, přecedíme a ihned ochladíme v nádobě s ledovou tříští. Uchrání si tak křupavou svěžest, barvu i chuť.

Foto: Bosch

Stohovatelné vakuovací dózy dáme do chladničky, mrazničky, spíže. Můžeme si je s sebou vzít do práce, na výlet.

Zamrazení probíhá rychle a šetrně. „K tomu slouží funkce SuperFreeze zajišťující přímý přívod chladného vzduchu do vyhrazeného prostoru. Brání tvorbě ledových krystalů, které by poškodily původní kondici po rozmrazení,“ vysvětluje Darina Papáčová z firmy Whirlpool a dodává:

„Hluboké mrazení slouží pro uchování v řádu měsíců. Systém FreezeLock pak zabraňuje poškození potravin mrazem.“

Udržte teplotu i vlhkost

Úlohu dobrého sklepa přebírá v moderních domácnostech chladnička se zásuvkami. Optimálně je v nich stálá teplota mezi 2 až 8 °C při 70 až 80% vlhkosti. Hodnoty nesmí příliš kolísat po otevření dveří či vložení nákupu.

„Každá změna teploty uložené potraviny zatěžuje. Ale třeba díky technologii AdaptTech zůstanou ušetřené teplotních šoků a vydrží déle,“ říká Jana Neuszerová ze společnosti Gorenje. To platí i pro vlhkost, jejíž míru nastavíme podle typu plodů, nebo se upraví automaticky.

Foto: Gorenje

Kombinovaná chladnička NRC6204SXL5M disponuje mj. funkcí rychlého zmrazení a zásuvkou s automatickou regulací vlhkosti. Cena 19 990 Kč.

Do lednice ukládáme jablka, hrušky, švestky, meruňky, hroznové víno, malé ovoce, dále listovou, kořenovou a košťálovou zeleninu. Cibuli, česneku i bramborám je lépe ve sklepě či v chladné spíži. Rajčata, lilek, papriku, okurku, zázvor skladujeme v temnu a při pokojové teplotě.

Do chladničky nepatří tropické ovoce a poškozené, nahnilé kusy. Zeleninu i ovoce skladujeme zvlášť, vzájemným působením mění chuť, aroma a urychlují své zrání.

Objevte kouzlo vakua

Úroda zabalená ve vakuu vydrží až pětkrát déle než čerstvě utržené plodiny. Vakuování se vyhneme u křehkého ovoce, mohlo by se jím rozdrtit a zbavit šťávy.

Podle druhu potraviny nastavíme na vakuovačce rychlost odsávání vzduchu. Vysokou snesou tvrdé potraviny mrkev, celer, jablka. Nízká rychlost náleží drobným lesním plodům a salátu. Některé vakuovačky umí vyrazit datum zpracování přímo do sváru fólie.

Foto: Catler

Díky regulaci výkonu vakuovačka VS 8011 vyhovuje suchým, vlhkým i tvrdým potravinám. Křehkým croissantům či tortillám poslouží režim nafouknutí sáčku Blow. Cena 3690 Kč.

Vakuovacím nástavcem se chlubí některé tyčové mixéry pro výrobu smoothie a polévek. Potraviny uložíme do vakuovacích dóz a sáčků, z nichž poté nástavcem odsajeme vzduch. Dózy bývají stohovatelné, takže v lednici šetří místo.

Zavařujte hygienicky

Zavařování zachová ovoce i zeleninu až po dobu jednoho roku. Plody zpracujeme na marmelády, džemy, šťávy, čatní, klasické kompoty. Na zavařování není nic složitého, nejdůležitější je dodržet hygienu: víčka i sklenice musí být čisté, před zavařováním je sterilizujeme.

Pečlivě kontrolujeme kvalitu surovin. Jeden nahnilý plod zničí i celou várku! Nálev by neměl dosahovat až k hrdlu lahve, víčko poté totiž nemusí správně těsnit a obsah se zkazí. Sklenice se zavařenými produkty skladujeme na chladném a tmavém místě.

Sušte při správné teplotě

Sušení udrží v surovině až 80 % vitaminů, minerálních látek a vlákniny, a to po dobu jednoho roku i déle a bez chemické konzervace.

„Sušička má nabídnout dostatek prostoru, být tichá a vybavená dostatečně silným ventilátorem k zajištění rovnoměrného sušení,“ radí Jan Lacina ze společnosti Philco.

Praktická je nastavitelná výška jednotlivých plat, průhledný design pro kontrolu procesu i časovač. V sušičce vedle ovoce a zeleniny připravíme houby do polévky, bylinky na vaření, léčivé čaje.

Foto: Datart

Co potřebujeme nasušit, vyskládáme do pěti sušicích plat sušičky Gorenje s nastavitelnou výškou. Na LCD displeji volíme teplotu od 35 do 70 °C. Cena 1499 Kč.

Většina výrobků umožňuje nastavení teplot od 30 až do 70 °C. Ovoce a houby sušíme na 55 až 60 °C, zeleninu (např. rajčata) kolem 55 °C. Proces sušení zabere od několika minut až po hodiny.

Kvašení pro zdraví
Kvašení (fermentace) zvyšuje stravitelnost zeleniny. Naše tělo z kvašené zeleniny neboli pickles (kimči) získává více vitamínů, laktobacilů, enzymů i minerálů. Vedle pozitivního vlivu na střeva působí blahodárně i na játra, žaludek, močové cesty, srovnává hladinu cukru v krvi. „Kysané zelí bývalo všelékem našich babiček, protože zvyšuje imunitu, podporuje plodnost a působí proti depresím. V ideálním případě ho připravujeme doma,“ říká Eva Skoblíková z firmy Mago. Kvasit lze mnoho druhů zeleniny: zelí (červené, bílé i čínské), mrkev, petržel, celer, cibuli, ředkve, ředkvičky, červenou řepu, okurky, cukety, růžičky květáku, kapustu, papriky, brokolici, česnek. Pro obměnu chutí přidáváme libovolné koření a bylinky.

Anketa

Měli jste letos velkou úrodu ovoce a zeleniny?
Ano, sklidili/sklízíme toho spoustu.
30,6 %
Ale jo, šlo to.
46,6 %
Neřekl/a bych.
5,7 %
Ne, letos je to bída.
8,8 %
My nic nepěstujeme. Takže jsme neměli žádnou.
8,3 %
Celkem hlasovalo 1089 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Do mini kuchyně pozvěte chytré spotřebiče

Ne v každé kuchyni lze mít vestavné spotřebiče. V takovém případě se spolehneme na chytré multifunkční přístroje, které snadno přemístíme z garsonky na chalupu...

Výběr článků

Načítám