Hlavní obsah

„Idiotská teoretická tabulka” cloumá českou politikou, komedii kolem DPH na pivo chce řešit vládní ČSSD

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokracie chce na koaličním jednání s hnutím ANO probrat změny v DPH na točené pivo, které nyní cloumají českou politikou. Od května má na točené pivo v restauracích platit sazba 10 procent, ve stáncích a na pivo s sebou zůstane sazba 21 procent. Na nealko pivo v restauracích se bude vztahovat také 10procentní sazba, na nealko ve stáncích ale 15procentní.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD Václav Votava

Článek

Poslanec ČSSD a člen rozpočtového výboru Václav Votava v pondělí ČTK řekl, že si od odborníků na DPH nechává zpracovat analýzu, jak problém s použitím správné sazby daně odstranit. Analýzu chce v úterý chce předložit poslaneckému klubu. „Určitě by se to mělo dostat na pořad koaliční rady,“ řekl Votava.

Blb s tabulkou

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí odmítl, že by vláda z DPH na pivo dělala bramboračku. Za chaos může podle něj „nějaký blb, co vytvořil idiotskou teoretickou tabulku“.

Idiotská tabulka, kterou vytvořil nějaký blb. Babiš vysvětluje komedii kolem DPH u piva

Domácí

Babiš tak narážel na tabulku, která minulý týden kolovala po internetu a zobrazovala devět modelových situací, kdy bude různé DPH na pivo. Ministerstvo financí už k tabulce uvedlo, že je manipulativní.

Hamáček: Ministerstvo financí to nedomyslelo

Šéf ČSSD Jan Hamáček minulý týden řekl Blesku, že by se měla připravit nová novela. „Ohledně piva mě napadá citát bývalého ruského premiéra Černomyrdina: Chtěli jsme to nejlepší a dopadlo to jako vždycky. Ministerstvo financí tuto záležitost nedomyslelo, jsme připraveni podpořit rychlou novelu, která do celé věci vnese jasno,“ uvedl Hamáček.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připomněla, že sám Hamáček pro změnu hlasoval v rámci novely zákona o EET.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny 29. ledna 2016. Na snímku Andrej Babiš a transparent EET - levnější pivo

Sazby DPH na točené pivo se mění od května, kdy se rozjede 3. a 4. vlna EET. Když si například dáte v restauraci točené pivo, nealko pivo nebo limonádu, na tyto nápoje bude platit snížená sazba DPH ve výši 10 procent.

Když si ale dáte točené pivo ve stánku třeba na fotbalovém zápase, DPH u něj bude ve výši 21 procent. Když si dáte ve stánku nealko pivo, bude na něj sazba 15 procent.

Výběr článků

Načítám