Hlavní obsah

Hygieny kolabují, do izolace lidi pošle SMS z laboratoře

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informaci o pozitivním výsledku testu se od čtvrtka lidé dozvědí ze SMS či e-mailu. Zprávu jim pošle laboratoř, aby nedocházelo k prodlení kvůli zahlcenosti hygienických stanic, které doposud pozitivní test sdělovaly. Laboratoř doposud informovala pouze v případě negativního testu. Pozitivní pacienti by se na základě e-mailu či SMS od laboratoře měli izolovat.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

V pražské hygienické stanici, kde mají na starosti Prahy 2, 3, 7 a Troju, standardně pracuje šest hygieniček a vypomáhají medici.

Článek

Laboratořím novou povinnost informovat ukládá mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. Výsledek musí lidem sdělit do 48 hodin. To museli i hygienici, v reálu to tak ale často nebylo.

Hygieny jsou značně přetížené a nestíhají ani informovat pozitivní případy co nejdříve o tom, že jsou pozitivní.

„Elektronická cesta sdělování pozitivního výsledku urychlí předání informace mezi laboratoří a pacientem. Pacient díky tomu bude rychleji vědět, jak na tom je, a bude moci přizpůsobit své chování nutným pravidlům, aby nenakazil svou rodinu, blízké či kolegy v práci. Zpráva s výsledkem bude obsahovat také potřebné instrukce,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Rozmyslete si, jestli se opravdu musíte nechat otestovat, vyzval Vojtěch

Domácí

V případě pozitivního testu či nejasného výsledku obdrží člověk informace o tom, jak postupovat, a doporučení obrátit se na praktického lékaře. V případě pozitivního výsledku obdrží pacient informaci, že má dodržovat izolaci.

Lidé by tak podle představ ministerstva po obdržení zprávy měli zůstávat „v jedné vyhrazené, přiměřeně větrané místnosti a pokud možno s použitím samostatné toalety“ a měli by se separovat od ostatních. Nejde o nařízenou karanténu, v níž jsou lidé, kteří byli potenciálně vystaveni covidu-19, ale kteří jsou v současné době zdraví a nevykazují příznaky onemocnění.

Můžeme ještě přitvrdit, naznačil ministr další možná opatření

Domácí

Sebetrasování, které by pozitivně testovaným umožnilo vyplněním webového formuláře poskytnout hygienikům informace o kontaktech, by podle dřívějšího vyjádření ministra mělo být dostupné od příštího týdne.

Během podzimu by mohlo hygienikům vypomoci i soukromé call centrum. Vše se však bude muset vysoutěžit.

Reklama

Výběr článků

Načítám