Hlavní obsah

Hygienici našli mimořádné ohnisko covidu na škole v Bílině

Teplice
Aktualizováno

Hygienici zavřeli základní školu Za Chlumem v Bílině na Teplicku. Mezi dětmi a učiteli se nekontrolovaně rozšířila nákaza covidem. Testy zatím potvrdily 60 pozitivních a na výsledky dalších testů se stále čeká. V karanténě skončilo asi 600 lidí. Dva zaměstnanci jsou v nemocnici ve vážném stavu na mimotělním oběhu, jeden z nich byl podle hygieny naočkovaný.

Foto: mapy.cz, Novinky

Základní škola Za Chlumem v Bílině

Článek

Ohnisko odhalili hygienici poté, co se testům podrobili žáci a učitelé druhého stupně.

Podle hlavní epidemioložky teplické hygienické stanice Evy Poláčkové by se na šíření nákazy přišlo dřív, kdyby vláda zachovala ve školách povinné testování. „Onemocnění se šířilo skrytě, a onemocněli tak rodiče i prarodiče,” dodala hygienička.

Rodiče posílali do školy nemocné děti

Nákaza se v zařízení šířila od začátku října. „Rodiče posílali do školy děti, které byly nemocné. Dítě má jeden den teploty, vyspí se z toho, rodič ráno konstatuje, že teplotu nemá, a pošle ho do školy. Jednodenní teplota je jediný příznak té nemoci a před objevením se té teploty a po objevení teploty to dítě je schopné stále někoho nakazit,” vysvětlila Poláčková.

Mrmlají jen Češi. Cizinci nemají s covidpasem problém, říkají hospodští

Domácí

Škola v Bílině zůstane zavřená do 12. listopadu, žáci se do lavic vrátí 15. listopadu. Ředitelka školy Barbora Schneiderová na webu uvedla, že situace je v tuto chvíli vážná. „Jen díky vaší a naší zodpovědnosti se nám podaří zastavit šíření viru nejen ve škole, ale v celé Bílině a jejím okolí,” řekla.

Radnice opatření nechystá

Starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová v úterý řekla, že radnice žádná mimořádná opatření nechystá. Podle ní se ohnisko šíří pouze ve škole. „Nevíme ani, že by byly nějaké větší rodinné dosahy,” uvedla starostka s tím, že nemá informaci ani o tom, že by byl někdo nemocný například na úřadě.

Počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v nemocnicích v Ústeckém kraji se v posledních třech týdnech zvýšil. Vyčerpaná byla kapacita infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice. Lidé s covidem-19 jsou znovu i v nemocnicích v Teplicích, Mostě a Litoměřicích. Ze 75 procent jsou to neočkovaní.

Anketa

Měly by se podle vás povinně testovat děti ve školách?
Ano
68,7 %
Ne
31,3 %
Celkem hlasovalo 11800 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám