Hlavní obsah

Hřib a Pecková chtějí zrušit omezení mezi Prahou a okresy

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V současných opatřeních uzavřené hlavní město Praha by se mohlo rozrůst o dva středočeské okresy, Praha-východ a Praha-západ. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) požádali ministerstvo vnitra, aby se na Prahu a dva příměstské okresy, které spadají do Středočeského kraje, pohlíželo jako na jeden celek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

Pražané by tak mohli do přírody za městem a obyvatelé zmíněných okresů by si bez problémů mohli nakoupit v Praze. Nyní musejí mít lidé cestující přes hranice okresů důkaz, že splňují výjimku ze zákazu cestování.

Primátor Hřib v neděli v debatě s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) na CNN Prima News oznámil, že spolu s Peckovou žádost odeslali v pátek večer. „Ti lidé stejně jezdí do Prahy pracovat,“ řekl Hřib k obyvatelům okresů Praha-východ a Praha-západ.

Poznamenal, že si tito lidé podle aktuálního znění vládních nařízení nemohou například nakoupit v Praze, přestože do města jedou za prací. Ve zmíněných okresech žije dohromady zhruba 335 tisíc lidí, přičemž velká část z nich dojíždí do Prahy.

Hamáček je spíš proti

Obyvatelům Prahy by se na druhou stranu zvětšil prostor, kde mohou trávit volný čas. Za rekreací se ode pondělí podle upravených pravidel může po celém okrese. Zatímco lidem žijícím mimo Prahu se tím rozšířily možnosti výletů do přírody, Pražané musí nadále zůstat na území města.

Přehledně: Jaké změny v opatřeních schválila vláda

Domácí

„Pražané se tísní na těch málo kouscích přírody, které v Praze máme. Přitom si myslím, že vyrazit do prázdného lesa v okrese Praha-východ nebo Praha-západ by nemusel být takový problém,“ míní Hřib.

Hejtmanka a primátor se inspirovali případem okresů Brno-město a Brno-venkov, které jsou též považovány za jeden. Podobnou výjimku dostala také Plzeň pro cesty do hypermarketu, který stojí těsně za hranicí města v okrese Plzeň-sever.

Hamáček, jehož resort o výjimkách rozhoduje, se ale k věci staví rezervovaně. „Můžeme se o tom bavit, na druhou stranu to znamená další mísení obyvatel. Pokud jsme to vydrželi doteď, tak myslím, že to ještě chvíli vydržíme,“ zareagoval. „Teď už bych to neměnil,“ dodal.

Hamáček: Neříkal jsem, že za tři týdny tu bude ráj. Rozvolnit teď je sebevražda

Domácí

Hamáček řekl, že sám jako obyvatel okresu Praha-východ kvůli opatření nemůže nakoupit v nedaleké obchodní zóně v Čakovicích. „Nevím, jestli je nutné, aby se obyvatelé okresů Praha-východ a Praha-západ nahrnuli do velkých supermarketů na okraji Prahy,“ argumentoval.

Anketa

Měly by se podle vás středočeské okresy Praha-východ a Praha-západ v rámci současných opatření brát jako součást Prahy?
Ano
45,7 %
Ne
54,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6318 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám