Hlavní obsah

Hranice 70 procent naočkovaných byla pokořena, kolektivní imunita je ještě daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alespoň jednu dávku očkování má v České republice od čtvrtka 70 procent dospělé populace. Doposud lékaři vykázali podání 12 703 893 dávek vakcín, přičemž ve čtvrtek to bylo 43 344. Ve čtvrtek představovaly zhruba 25 tisíc posilující dávky, které lidé mohou dostat po šesti měsících od ukončení očkování.

Článek

Kompletní očkování má v ČR přes šest milionů osob, přičemž bezmála půl milionu lidí již dostalo i posilující dávku vakcíny.

O kolektivní imunitě, která přirozeně brání šíření nákazy, se dá podle odborníků hovořit u proočkovanosti kolem 80 a více procent populace.

Nejvíce proočkovanou skupinou jsou senioři. Ve věkových skupinách nad 60 let mají kompletní očkování minimálně tři čtvrtiny osob, přičemž ve věkových kategoriích nad 70, respektive 80 let přesahuje proočkovanost 80 procent.

Týdenní průměr vykázaných očkování je 36 600. Zvýšený zájem souvisí s rostoucími počty nových případů i dalšími restrikcemi, které pro neočkované chystá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO).

Na vyřazení neočkovaných ze společenského života najede Česko za dva týdny

Domácí

Ve hře je tzv. rakouský model, počítající s tím, že by se testování přestalo uznávat jako doklad bezinfekčnosti a například do restaurací či na sportovní a kulturní akce by byl možný vstup pouze s dokladem o očkování, případně o prodělání nemoci.

Detaily opatření má kabinet zveřejnit v pátek dopoledne.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám