Hlavní obsah

Houby rostou

Právo, orh, pch, ib

Vydatné májové deště probudily houby. Do lesa je možné vyrazit třeba na smrže, pod keři roste závojenka podtrnka a daří se i čirůvkám májovkám, které vynikají svou vůní. Na křemenáče a hřiby si ale budou muset houbaři ještě počkat.

Foto: archiv

Čirůvky májovky udělají radost každému houbaři.

Článek

„Do poradny nám lidé nyní nosí hlavně jarní houby. Stále je možné najít smrže, které dobíhají a rostou hlavně v dubnu. Daří se však i čirůvkám májovkám nebo v ovocných sadech a pod keři závojence podtrnce,“ řekl Právu předseda České mykologické společnosti Jaroslav Janda.

Zmínil, že houbař musí být při sbírání těchto hub opatrný, protože jsou snadno zaměnitelné. „Závojenka podtrnka je jedinou jedlou závojenkou a snadno může dojít k její záměně s jedovatou závojenkou olovovou,“ podotkl Landa. Upozornil, že ze známějších hub by už mohly pomalu vyrážet třeba pečárky neboli žampiony, kterým se daří hlavně na loukách.

V Českém lese našli vzácného rýhovce pralesního

Věda a školy

Na hřiby a další vyhlášené houby je ale ještě brzy. „Bude jako vždy záležet hlavně na počasí, ale zatím byl duben velmi chladný a podobné je to i v květnu,“ podotkl Landa.

Do lesa se tak vydávají spíše zkušení houbaři, kteří se vyznají právě i v jarních druzích. „Já si potrpím hlavně na smrže, takže jsem byl několikrát na Prachaticku na svých místech, kde rostou,“ prozradil Jindřich Sedláček z Českých Budějovic. Hřiby však zatím v lese nenašel.

Volně pobíhající psi útočí v horách na srny a kolouchy

Krimi

Také ortodoxní houbaři na Vysočině už hlásí první úlovky, o čemž svědčí sobotní příspěvek Mikuláše Švába na webové stránce zasvěcené houbařům. „První jarní úlovek: tři čtvrtě košíčku plného májovek. Na Pelhřimovsku,“ sděluje v něm.

Předseda Mykologického klubu Jihlava Jiří Burel větší úrodu předpovídá nejdřív tento víkend, ale spíše až ten další.

Až se oteplí, budou i hřiby

„Současné podmínky by mohly brzy přinést i první hříbky, pokud nepřijde nějaký extrém,“ míní odborník. Pokud se oteplí a nepřijde do toho silný vítr, který by terén vysušil, do týdne či 14 dnů by mohli houbaři začít odnášet z lesů na Vysočině vedle již zmíněných hříbků i muchomůrky růžovky či holubinky mandlové.

Ani na Plzeňsku se zatím žádné žně nekonají. „Zatím je to chabé. Houby nerostou, sedí.“ Tak charakterizoval situaci Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Houbařit s plným košíkem lze i v zimě. Třeba na běžkách

Domácí

„Poslední deště byly sice pěkné, půda je promočená, ale houby zabrzdila pro ně nepříjemná dlouhá zima. Zrovna nyní jsem dělal průzkum tady v okolí a sotva najdete jednu malou houbičku,“ podotkl Hájek. „Příští týden by to už mohlo být lepší, ale žádné zázraky se čekat nedají,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám