Hlavní obsah

Hosté i ubytovatelé narychlo ruší silvestrovské pobyty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem vánočních a silvestrovských pobytů na horách vládne nejistota, až rezignace. Většina hotelů, penzionů a chat nakvap ruší rezervace a vrací zálohy, některé však ještě rezervace přijímají v naději, že se epidemická situace změní a budou zase moci otevřít. Takových je ale málo.

Ilustrační foto.

Článek

Ačkoliv vleky u sjezdovek v horských střediscích se v pátek rozjedou, s přechodem do čtvrtého stupně PES musí zavřít hotely, penziony a restaurace. Zatím není jasné, jak dlouho uzavírka potrvá, i když vicepremiér Karel Havlíček řekl Právu, že Silvestra v hospodě pravděpodobně neoslavíme.

„Nyní trvá nouzový stav do 23. prosince a nikdo neví, jak to bude následně. Můžeme se jenom domnívat, že uzavření bude pokračovat, ale podnikatelé se tím nemohou řídit,“ řekl Právu prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Podle něj by se nemělo postupovat „salámovou metodou“, ale vláda by měla podobně jako v jiných zemích říct, dokdy zákaz provozu potrvá. Například v Německu to je nejméně do 10. ledna.

Havlíček: Silvestra v hospodě letos neoslavíme

Domácí

Stárek sám už ani nedoufá, že Silvestr v Česku s ubytováním a restauračním provozem proběhne. Upozornil, že pokud platí nouzový stav a hotely musí mít zavřeno, klientům musí vrátit peníze, jinak nikoli. Hoteliéři nezřídka nemají jasno, co bude dál.

Například jeden z největších hotelů ve Špindlerově Mlýně Aquapark se zhruba 200 lůžky měl původně zahájit letošní zimní sezonu 22. prosince. „Hotel se podařilo na toto období z poloviny zarezervovat. Rezervace, leckdy rok staré, nyní rušíme. Lidem vracíme peníze nebo pobyty opět přesouváme na jiný termín,“ přiblížila manažerka Gábina Jurčová.

Ani pandemie ho nezastavila. Ve Švédsku otevřeli 31. Ledový hotel

Cestování

Hotel přijímá rezervace na leden, kdy jeho provozovatelé doufají, že se zimní sezona konečně bude moci rozjet. „Rezervační zálohy stejně jako poslední dva měsíce nepožadujeme,“ dodala Jurčová. Hotel s rozlehlým aquacentrem přitom nelze jako jiné rekreační zařízení plně rozjet ze dne na den, musí napouštět bazény.

Lukrativní závěr roku se ztrátami

Podle majitelů Erlebachovy boudy ve stejném resortu jsou náklady spojené s otvíráním a zavíráním hotelu v krátkých časových intervalech velmi bolestivé ekonomicky i psychicky. „Přesto musíme přijmout jakákoliv rozhodnutí vlády a doufat, že při dodržování vládních nařízení budeme moci znovu otevřít a přivítat naše hosty. Děkujeme všem, kteří si přes velkou nejistotu dělají rezervace,“ uvedli manželé Tomáškovi.

Jiní klienti naopak volají a nejisté rezervace ruší. O hosty přichází i horský resort Kopřivná pod Pradědem, který v Malé Morávce na Bruntálsku provozuje hned několik ubytovacích zařízení.

„Nepočítáme úplně s tím, že by proběhly nějaké změny a nastane rozvolnění. Nemyslím, že u nás budou hosté na vánoční svátky,“ přiznal provozní ředitel resortu v Jeseníkách Luboš Švrček. Dodal, že ještě před pár dny byli na Vánoce i Silvestra obsazeni v průměru z 95 procent.

„Teď lidé volají, ptají se, jak to bude, ruší pobyty a my vracíme peníze. Snažíme se je samozřejmě nějak u nás udržet a přesunout termín na jinou dobu. Ale pokud někdo nemá zájem, vracíme peníze,“ uvedl.

Restaurace a hotely opět zavřou, dostanou i kompenzace 100 procent mezd a odvodů

Koronavirus

Stejně jako pro řadu dalších je konec roku pro Resort Valachy ve Velkých Karlovicích v Beskydech nejlukrativnějším obdobím. Kompenzace od státu jim pokryjí zhruba jen 25 procent ušlých tržeb. Nad vodou se snaží držet prodejem dárkových poukazů stálým zákazníkům.

Svátky si tak na horách nejspíš užije jen ten, kdo tam má chatu nebo ho soukromě pozvou přátelé. Avšak vláda ve čtvrtém stupni omezila i hromadné akce uvnitř na maximálně šest lidí, pokud nejde o rodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám