Hlavní obsah

Havlíček: Silvestra v hospodě letos neoslavíme

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) je pravděpodobné, že zpřísňující opatření, která začnou platit od pátku, přetrvají až do příštího roku. Restauratéři by nově ke kompenzacím za náklady měli získat také bonus za zaměstnance. V rozhovoru pro Právo Havlíček také přiblížil, v jakém režimu by se od pátku měly otevřít lyžařské areály.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy i průmysl a obchodu Karel Havlíček

Článek

Shrňte prosím, co všechno se od pátku zavře?

Jedeme podle protiepidemického systému PES, v němž jsme udělali výjimky. Zavřeny budou restaurace, hotely, fitness centra, bazény a wellness. Povoleny budou všechny maloobchody a služby. Restaurace a hotely zavřou v pátek, lyžařské areály se v pátek spustí. Restaurace budou moci opět fungovat formou výdejních okének.

Byly na vládě ohledně opatření neshody a v čem?

Je to všechno kompromis. Domluvili jsme, že to bude od pátku, velkým ústupkem od ministerstva zdravotnictví bylo to, že zůstane otevřeno v neděli i na Štědrý den dopoledne, a otevřené zůstanou i vánoční trhy bez prodeje potravin pro okamžitou spotřebu.

Restaurace a hotely opět zavřou, dostanou i kompenzace 100 procent mezd a odvodů

Koronavirus

Přišli jste i s novými náhradami pro gastro podniky. Už o víkendu jste to projednávali s obory. S bonusem 400 Kč na pracovníka souhlasili?

Chtěli 500 korun za den, ale už teď je to v rozpočtu tak napnuté, že musím velmi ocenit ministerstvo financí, které bylo v této věci vstřícné. Pro tento segment jsme jednorázovým rozhodnutím uvolnili celkem 10 miliard. Dá se to i různě kombinovat. Když mám restauraci a současně penzion nebo hotel, tak se to sčítá. Rozhodně můžeme říct, že mají stoprocentně hrazeny všechny náklady a ještě bonus navíc. Myslím, že to je velmi velkorysý program.

Provozovatelé bazénů tvrdí, že znovuotevření je vyjde na statisíce. Budete jim hradit i tyto náklady?

Mohou čerpat nájemné na tři měsíce v kuse a takovou dobu zavřeno nebylo. V tom nájemném tak mají i režijní náklady.

Jak dlouho bude zavřeno? Dá se říct, že silvestra lidé v restauraci nebo hospodě neoslaví?

To si v tuto chvíli nedokážu představit.

Debatovali jste o tom, co se bude moci z okének prodávat? Co tolik diskutovaná káva?

Kávu si bude možné pořídit s tím, že lidé, kteří ji budou konzumovat na veřejnosti, budou muset dodržovat řádné dvoumetrové rozestupy a neshlukovat se. Stejně bude možné koupit pivo v PET lahvi, ale konzumace alkoholu na veřejnosti zůstane zakázaná.

Kávu si u okénka koupíte, ale vypít ji tam nesmíte, vysvětluje Havlíček

Domácí

U lyžařských areálů bude avizovaný rakouský model?

Ano, bude frontový management pod sjezdovkami, v provozu budou moci být provozovny nabízející pokrmy, a to přes okénko. Lidé tam ale nebudou moci být ubytováni. Nechali jsme i půjčovny lyží, bot a podobně a lyžařské školy, kdy bude moci mít instruktor devět zákazníků.

Někteří zástupci oborových organizací ukazují na Rakousko, Německo, kde mají státem pokryto až 80 procent loňských tržeb, neuvažovali jste o podobném modelu?

Kryli jsme a kryjeme náklady. Zvolili jsme od začátku epidemie režim kompenzace nákladů a k tomu přidáváme další bonus. Je pravda, že v Německu dávají 75 procent. Mimo jiné německý ministr hospodářství prohlásil, že už to končí, bylo to pro německý rozpočet extrémně náročně. Je to jedna z nejbohatších zemí v Evropě, my touto cestou nemůžeme jít.

Někteří provozovatelé restaurací tvrdili, že své provozovny neuzavřou, už minulý týden nechávali otevřeno i po 20. hodině…

Je to z jejich strany strašně nekorektní vůči všem seriózním provozovatelům, protože my se snažíme za ně maximálně kopat. Bohužel pandemická situace se vyvíjí tak, jak se vyvíjí, nejen u nás. V Německu, Polsku, Rakousku i na Slovensku jsou gastro provozovny všechny zavřené. Při takovém přístupu se vše daleko hůř vyjednává a otáčí se to proti celému segmentu. Všichni epidemiologové nás přesvědčují, že bohužel tento segment patří mezi ty nejkomplikovanější s ohledem na šíření.

Restaurace budou dál protestovat, dokud nedostanou odpovídající kompenzace

Domácí

Máte to doloženo?

Máme poslední výzkum jednoho z nejprestižnějších vědeckých časopisů Nature, který ukazuje, kde je největší riziko přenosu. Suverénně vedou restaurace, hned po nich jsou fitness centra. Na třetím místě jsou kavárny, za nimi hotely a motely a na pátém místě kostely. Teprve poté je skupina obchodů a nejméně problematická jsou obchodní centra, dealerství aut, farmacie a drogerie.

Reklama

Výběr článků

Načítám