Hlavní obsah

Hejtman Grolich: Nemocnice to nezvládnou, nemůžeme se tvářit, že se nic neděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) chce po vládě a hygienicích razantnější opatření v souvislosti s šířením nemoci covid-19 a rychle narůstajícím počtem nakažených. Jinak podle něj nemocnice situaci nezvládnou. Grolich to uvedl na Twitteru po jednání hejtmanů s vládou.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jihomoravský hejtman Jan Grolich

Článek

Hejtmani se na úterním jednání s vládou shodli, že kvůli stavu epidemie zatím není nutné vyhlásit nouzový stav.

„Zatím to zvládneme bez nouzového stavu. Ale nemocnice to nezvládnou, jestli se vláda a hygiena rychle neproberou a nezačnou dělat razantnější opatření. Nemocnice přetékají a my se nemůžeme tvářit, že se nic neděje, a chodit na akce, kde jsou stovky a tisíce lidí,“ napsal Grolich.

Na jižní Moravě je v nemocnicích přes 900 nakažených. Z toho přes 130 leží na jednotkách intenzivní péče, což je víc než třetina celkové kapacity JIP v kraji.

I když se hejtmani s vládou nedohodli na vyhlášení nouzového stavu, někteří včetně Grolicha to považovali za vhodné kvůli vážné situaci v moravských a slezských krajích.

Nemocnice po celé zemi zavírají oddělení, omezují péči a hlásí nedostatek personálu

Domácí

Podle pondělního vyjádření ministerstva vnitra mají kraje nejprve zvážit vyhlášení stavu nebezpečí na svém území, a pokud by nestačil, mohli by požádat kabinet o nouzový stav. Podle Grolicha Jihomoravský kraj stav nebezpečí nevyhlásí.

„Je to systém krizového řízení, ale na jiné události. Lokální. Krajům by pouze umožnil dávat pracovní příkazy, a to není důvod pro jeho vyhlášení,“ uvedl Grolich.

Nouzový stav zatím není třeba, shodli se podle Kuby hejtmani

Domácí

Předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) uvedl, že hejtmani by považovali za vhodnou úpravu pandemického zákona tak, aby umožňoval aktivovat na území krajů nutná opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám