Hlavní obsah

Havlíček chce kadeřnicím znovu nasadit roušky i štíty

Právo, Martin Procházka

Zda se Česko posune do třetího epidemického stupně už po neděli, a tím pádem se znovu otevřou všechny provozy, ještě není jisté. Ministerstvo obchodu přesto ve středu firmám upřesnilo, za jakých omezení budou smět fungovat.

Foto: Novinky

Kadeřníci musí používat během práce ochranné prostředky.

Článek

Z tabulky, kterou má Právo k dispozici, vyplývá, že nadále budou ve všech vnitřních prostorech a vybraných veřejně přístupných místech povinné roušky a v provozovnách zůstane zachováno pravidlo jeden zákazník na 15 metrů čtverečních plochy.

Do limitu počtu osob na plochu 15 metrů se nebudou počítat děti do 15 let v doprovodu starší osoby. Rozestupy mezi zákazníky, včetně čekáren, musí být nejméně dva metry.

Měla sen o kadeřnictví, které musela zavřít. Mladá Belgičanka spáchala sebevraždu

Zahraniční

Množství specifických pravidel si ale ministerstvo vedené vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) přidalo. Nejspornější z nich je to, že kadeřnice, kosmetičky, pedikérky či zaměstnanci masážních a tetovacích salonů budou muset opět nosit roušku či respirátor a navrch ještě ochranný štít.

Špatné zkušenosti

Roušku nebo respirátor bude muset mít, pokud to situace dovolí, i zákazník.

„Kdyby se rozvolňovalo, tak otevřeme,“ řekla Právu kadeřnice z Prahy 2 Michaela Bytomská. Povinnost nosit štít přes roušku si vyzkoušela už na jaře.

Netanjahuova manželka má opět potíže. Teď kvůli kadeřnici

Zahraniční

„Štít je nanic. Skoro přes to není vidět, protože se to mlží, a při barvení to zkresluje barvy, jak to různě odráží světla. Navíc se v tom při barvení nedá dýchat, protože všechnu tu chemii takto vdechujete,“ podotkla Bytomská.

Povinnost nosit přes roušku při práci ještě ochranný štít přitom vláda zrušila v květnu po protestech profesních organizací. Ty argumentovaly jednak neprokázaným ochranným efektem zdvojeného krytí, ale hlavně zdravotními dopady pro kadeřnice a kadeřníky.

Psi mají znovu přednost před svými pány. Vláda otevře psí salóny, kadeřnictví nikoliv

Ekonomika

Trhy bez svařáku

V třetím stupni otevřou i restaurace, bary, kavárny, hospody. Ale zavírat musí nejpozději v deset večer, u jednoho stolu budou moci sedět maximálně čtyři lidé a prostor může být naplněn nanejvýš z poloviny.

Havlíček: Připravujeme se na otevření. Teď jde o pár posledních dní

Domácí

Ministerstvo nedoporučuje konání vánočních trhů. Venkovní trhy se nicméně konat mohou, přičemž ale stánky od sebe musí být vzdáleny čtyři metry. A nebudou se moci prodávat potraviny ke konzumaci na místě. Na svařák na vánočním trhu si tak lidé budou muset nechat zajít chuť.

Ministerstvo nedoporučuje konání vánočních trhů. Venkovní trhy se nicméně konat mohou, přičemž ale stánky od sebe musí být vzdáleny čtyři metry. A nebudou se moci prodávat potraviny ke konzumaci na místě. Na svařák na vánočním trhu si tak lidé budou muset nechat zajít chuť. Na trzích také nebudou smět být stoly a místa k sezení. Jak už Právo informovalo, prodej kaprů a vánočních stromků je normálně povolen.

Bez omezení budou moci začít fungovat hotely a penziony, platí ale, že uvnitř musí mít hosté i personál roušky.

Otevřou se i obuvnictví a prodejny oděvů. Prodejci však musí každé vyzkoušené zboží odložit na 24 hodin bokem do karantény. V obchodech má nadále platit pravidlo jeden nakupující na 15 metrů čtverečních plochy, přičemž malé děti se nezapočítávají. Nakupovat půjde jen s vozíkem či košíkem s výjimkou osob s kočárky.

Havlíček přiznal, že znevýhodňuje maloobchod, tvrdí senátor Wagenknecht

Koronavirus

Otevřou také výstaviště, veletrhy či zoologické zahrady. Kapacitu ale budou smět naplnit jen ze čtvrtiny a v jedné skupině může být nejvýše deset osob. Rovněž ve fitness centrech budou od sebe lidé muset být vzdáleni nejméně dva metry a cvičící skupiny mohou mít maximálně deset členů.

Provoz se omezí v saunách. Nespustí se parní sauny, v nabídce smí být jen ostatní sauny za minimální teploty 75 stupňů. Zakázány budou saunové ceremoniály, stejně jako využití krystalického ochlazování a ledových studen. U bazénů a wellness center bude maximální obsazenost podle zásady jedna osoba na 15 metrů plochy.

Reklama

Výběr článků

Načítám