Hlavní obsah

Diletantská distribuce státních roušek: Hamáček poštu hájí a útočí na státní ústav

– Praha

Postup Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve věci distribuce ochranných prostředků by podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) mohl vést k naplnění trestného činu obecného ohrožení. Strategické zásoby ochranných prostředků státu by podle něj mohly být znehodnoceny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Článek

„Pokud by se ukázalo, že se SÚKL bude snažit o znemožnění distribuce ochranných prostředků obecně obyvatelstvu, tak to podle mě splňuje i rozměr obecného ohrožení. Ale to je na právnících,“ sdělil v úterý ČTK ministr.

SÚKL v pondělí oznámil, že Česká pošta porušila při rozesílání respirátorů a roušek seniorům zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků.

Šéfka SÚKL: Hamáčkův útok byl bezprecedentní

Domácí

Pošta musí do tří dnů přijmout nápravná opatření. Státní podnik se hájí tím, že převzal ochranné pomůcky, nikoli zdravotnický materiál.

Hamáček řekl, že SÚKL neměl kompetenci k provedení kontroly a zvažuje podání trestního oznámení na ústav kvůli šíření poplašné zprávy. Hamáček pro ČTK uvedl, že podle logiky SÚKL by Česká republika nesměla distribuovat lidem či zdravotníkům nic z ochranných prostředků, které má ve strategických zásobách.

SÚKL: Pošta rozesíláním rozbalených roušek porušila zákon

Domácí

„Tento přístup SÚKL znamená znehodnocení veškerých strategických zásob České republiky,“ řekl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám