Hlavní obsah

SÚKL: Pošta rozesíláním rozbalených roušek porušila zákon

Novinky, ČTK, jam, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká pošta rozesíláním roušek a respirátorů v papírových obálkách porušila zákonné požadavky na distribuci zdravotnických materiálů. V pondělí to uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle vyjádření pošty však SÚKL vůbec nebyl oprávněn podnik v této souvislosti kontrolovat, protože distribuoval ochranné pomůcky, nikoliv zdravotnický materiál.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Česká pošta v depu v Praze-Malešicích kompletuje obálky s ochrannými pomůckami proti koronaviru (snímek z 12. září 2020).

Článek

Pošta musí do tří dnů vymyslet způsob, jak to napravit a přijmout preventivní opatření.

„Zdůrazňuji, že výzva je určena České poště, nikoliv občanům, kteří zásilky obdrželi. Je to tedy nyní pošta, která musí konat a vymyslet způsob, jak odvrátit existenci faktického rizika možného ohrožení zdraví milionů uživatelů,“ sdělila ředitelka SÚKL Irena Storová.

Senioři dostávají od vlády vybalené roušky

Domácí

Storová to řekla v návaznosti na výsledky kontroly ústavu přímo na poště poté, co se objevila kritika na postup pošty při rozesílání zdravotnických pomůcek seniorům a lidem s postižením.

„V případě roušek a respirátorů pro občany starší 60 let převzala do přepravy ochranné pomůcky, nikoli zdravotnický materiál. To jasně dokazují i předávací protokoly, které má Česká pošta k dispozici. Z tohoto pohledu neměla kontrola ze strany SÚKL začít, protože SÚKL není oprávněný tyto ochranné pomůcky kontrolovat,” uvedl na dotaz Novinek mluvčí pošty Matyáš Vitík.

„Oficiální vyjádření SÚKL právně analyzujeme. Poté od nás SÚKL dostane oficiální vyjádření,” dodal s tím, že SÚKL poštu vyzval k nápravě tři dny poté, co distribuci respirátorů dokončila.

Hrozí až dvoumilionová pokuta  

Podle odborníka na zdravotní právo Ondřeje Dostála hrozí tomu, kdo se zdravotními prostředky nakládá, za správní delikt postih až do výše dvou milionů korun. „Vzhledem k rozsahu bych ji zde tipoval v řádu statisíců,“ uvedl. Zároveň zdůrazňuje, že vládě se zde naopak nemůže stát nic. „Maximálně ostuda, byť veliká,“ doplnil Dostál.

Zaměstnanci pošty do papírových obálek umístili vždy jeden respirátor a pak pět kusů roušek, které však museli vybalit z originálního balení. A právě to se stalo jádrem problému. Podle pravidel totiž zdravotnický materiál při doručování nesmí mít porušený originální obal.

Pošta se tehdy bránila, že nejde o zdravotnický materiál, ale o distribuci osobních ochranných pomůcek. Patnáct milionů roušek a tři miliony respirátorů,  které určitým skupinám obyvatel poskytla vláda, již pošta ke konci minulého týdne na všechny adresy doručila.

Reklama

Související články

Senioři dostávají od vlády vybalené roušky

Roušky, které vláda posílá seniorům, jim poštou přicházejí vybalené z originálních balení, a tím pádem možná znehodnocené. Věcí se zabývá Státní ústav pro...

Výběr článků

Načítám