Hlavní obsah

Hamáček: Nejsme policejní stát. Na dovolenou může každý

Novinky, ber
Praha

Česká republika není policejní stát a nemůže rozhodovat, kam budou občané cestovat, uvedl v pátek ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Vláda umožní lidem vycestovat od 27. dubna, rozhodla o tom ve čtvrtek. Lidé si ale sami musí zjistit, zda je daná země přijme. Při návratu pak musí mít negativní test na koronavirus, nebo nastoupit do karantény.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

Článek

Češi nesmějí cestovat do zahraničí v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru od poloviny března.

„Jakkoliv se to snaží spousta politiků naznačit, tak my tady nemáme policejní stát,“ sdělil v pátek po tiskové konferenci Ústředního krizového štábu Hamáček s tím, že stát nemůže rozhodovat, kam pojedou lidé na dovolenou.

Lidé si ale musí zjistit, zdali je cílový stát příjme. „Je celá řada zemí, které omezují vstup cizincům. Česká republika v této fázi na výjezdu nikoho neomezuje,” dodal Hamáček.

Na čtyři dny lze vycestovat i s testem z ČR

Domácí

„V tuto chvíli není možné z turistických účelů cestovat prakticky nikam, ani do Chorvatska. Otázkou je, zdali se budou státy vůbec otvírat,” uvedla k tomu ředitelka odboru azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra Pavla Novotná.

Po návratu se ovšem budou muset cestovatelé prokázat negativním testem na covid-19. „Ten nesmí být starší než čtyři dny. Jinak budou muset do 14denní karantény,” upozornil Hamáček.

Zmatek na hranicích. Každý říká něco jiného

Koronavirus

O možnosti vycestovat rozhodla vláda ve čtvrtek. Změna by měla platit od 27. dubna.

Ministerstvo zahraničí v souvislosti s tím uvedlo, že „i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech”. Poukázalo při tom na rozsáhlá restriktivní opatření v řadě zemí či na výrazné komplikace v dopravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám