Hlavní obsah

Hamáček: Možná jsme na vrcholu a epidemie začne stagnovat

Možná se nacházíme na vrcholu epidemie, která by mohla začít stagnovat. Po jednání Ústředního krizového štábu to v pondělí uvedl ministr vnitra v demisi Jan Hamáček (ČSSD). Na potvrzení trendu, který naznačují některé ukazatele, je podle něj třeba vyčkat několik dnů.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Některé parametry ukazují, že by epidemie mohla začít stagnovat, což by mohl být signál na cestě k obratu,” uvedl Hamáček ve vysílání České televize.

„Některé indikátory ukazují, že bychom mohli být na vrcholu,” dodal ministr vnitra s poukazem na data ministerstva zdravotnictví.

Pokud by se však pozitivní trend nepotvrdil a epidemie dále sílila, nebyly by podle Hamáčka úvahy o možném dalším zpřísnění v období před vánočními svátky od věci. Záležet podle něj bude, jak se situace vyvine v dalších dnech.

Dušek: Výhled zátěže nemocnic není optimistický, do Vánoc zůstane vysoká

Koronavirus

„Je to primárně odborná věc, ukazuje se, že opatření zabírají. Pokud by se ukázalo, že je to jen chvilkový výkyv a epidemie dále roste, potom by to muselo znamenat další přitvrzení,” dodal.

Hasiči do nemocnic

Hamáček rovněž oznámil, že do nemocnic může vedle armády nastoupit 650 dobrovolných hasičů.

Jedná se podle něj o dobrovolné hasiče, kteří jsou očkovaní a přihlásili se na základě výzvy. Zdravotníkům mohou asistovat při výpomocných pracích podobně jako armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám