Hlavní obsah

Hackeři napadli ministerstvo zahraničí. Útok přišel z Ruska, naznačil Zaorálek

• Aktualizováno
Právo, Novinky, bja, jt

Hackeři, kteří se dostali k e-mailům pracovníků ministerstva zahraničních věcí, mohli být z Ruska. Naznačil to v úterý na tiskové konferenci ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dodal, že útok se stal před několika týdny, nyní pracovní skupina prověřuje, k jakým materiálům se útočníci dostali. Napadli při tom desítky schránek, včetně ministrovy a jeho náměstků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Článek

„Charakter toho útoku je takový, že ten útok byl velice sofistikovaný. Takže musel být podle odborníků prováděný nějakým zahraničním státem. Také mi sdělili, že způsob, jakým byl útok proveden, velmi připomíná charakter útoků, které byly provedeny na internetový systém demokratické strany ve Spojených státech amerických,“ uvedl na tiskové konferenci Zaorálek.

Americké tajné služby obviňují z kybernetických útoků během prezidentských voleb Rusko. Podle nich útoky nařídil sám prezident Vladimir Putin. [celá zpráva]

Útok se podle Zaorálka stal na počátku ledna, tedy před několika týdny. Veřejnost o tom ovšem neinformoval, protože doufal, že se společně s odborníky dozví, co nejvíce informací o pachateli, případně se jim povede celou věc vyřešit.

Hackeři se přitom nabourali do desítek e-mailových schránek pracovníků ministerstva zahraničních věcí. Ušetřen nebyl ani šéf resortu Zaorálek a jeho náměstkové.

Jestli někdo v kybernetické bezpečnosti nezaspal, tak je to Česká republika
Lubomír Zaorálek začátkem ledna

Podle Zaorálka se ovšem útočníci nedostali do vnitřního systému ministerstva, tedy ke klasifikovaným informacím.

Podle informací Práva odhalili útok experti samotného ministerstva, celou věc nicméně již delší dobu řeší se specializovaným Národním centrem kybernetické bezpečnosti, spadajícím zatím pod Národní bezpečnostní úřad.

Jeho mluvčí Radek Holý v této souvislosti ale jakékoli podrobnosti sdělit odmítl. „Obecně nám nepřísluší tyto záležitosti komentovat, to je věcí dotčených subjektů,“ konstatoval Holý.

Nezaspali jsme, tvrdil Zaorálek

Zaorálek začátkem ledna v Otázkách Václava Moravce v České televizi uvedl, že v ČR je kybernetická bezpečnost na vysoké úrovni.

„Jestli někdo v kybernetické bezpečnosti nezaspal, tak je to Česká republika, a to můžete slyšet i od takových expertů, jako jsou Izraelci. Je to taky i s pomocí, ve spolupráci s nimi, ale snad je dobré to tedy veřejně říci, že se někdy podceňujeme,” uvedl ministr.

S tím souhlasí i předseda Pirátů a IT odborník Ivan Bartoš. Domnívá se totiž, že chyba je hlavně na straně resortu. „Myslím si, že je to převážně problém bezpečnostních opatření samotného ministerstva. Pokud jsou ty systémy špatně zabezpečené a jsou přístupné z venku ze sítě, tak v běžném světě se hackerské útoky dějí na komerční bázi,“ vysvětlil Novinkám Bartoš.

Jasný podle něj není ani původ útoku. Ve Spojených státech amerických dovodili, že útok je z Ruska podle domény, která byla ve správě Ruska.

„Lidé, co pracují v IT, vědí, že v této oblasti to o zdroji útoku nic nevypovídá,“ dodal Bartoš.

Hackeři se už dostali i do schránky premiéra

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že bude chtít po ministrovi Zaorálkovi, aby na nejbližším zasedání vládu informoval o celé problematice.

„Posilování kybernetické bezpečnosti je dlouhodobá vládní priorita a i tento odhalený útok ukazuje, že jdeme správným směrem, když se snažíme připravit a reagovat na nové typy hrozeb. Znovu se ukazuje jako potřebný náš záměr zřídit samostatný úřad pro kybernetickou bezpečnost, jak se k tomu rozhodla vláda už na podzim loňského roku,” sdělil Sobotka.

Loni v únoru zveřejnil extremistický web white-media e-maily ze soukromé schránky premiéra Sobotky. [celá zpráva]

Předloni, den před Vánocemi, hackeři také napadli Sobotkův twitterový účet a zaplnili ho rasistickými výroky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám