Hlavní obsah

Putin nařídil ovlivnění voleb ve prospěch Trumpa, tvrdí americké tajné služby

– Washington • Aktualizováno

Kampaň, která měla ovlivnit loňské prezidentské volby v USA, nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Jejím cílem bylo podkopat demokratický proces v zemi a pošpinit demokratickou kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou. To je závěr amerických tajných služeb ve zprávě o ruském vměšování do prezidentských voleb, jejíž odtajněnou část v pátek zveřejnily.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Část zprávy byla zveřejněna krátce po skončení schůzky šéfů amerických tajných služeb s nastupujícím prezidentem Donaldem Trumpem. Ten po schůzce řekl, že jakékoliv hackerské útoky americké prezidentské volby neovlivnily. Sám se vyslovil pro vytvoření antihackerského programu. [celá zpráva]

„Vyhodnotili jsme, že Putin a ruská vláda se pokoušeli pomoci Trumpovi ve zvolení tím, že se snažili pošpinit ministryni Clintonovou a ukázat ji na veřejnosti ve špatném světle,” píše se v odtajněné části zprávy.

Součástí ruské hackerské kampaně bylo podle tajných služeb nabourání se do emailů řady členů Demokratické strany včetně Johna Podesty, šéfa volební kampaně Clintonové. Následně byly soukromé informace zveřejněny prostřednictvím webů třetích stran, jako například WikiLeaks.

WikiLeaks i placení diskutéři

To podle zpravodajců znamenalo „významnou eskalaci” dlouhodobých ruských pokusů destabilizovat liberální demokratický systém, který ve světě vede USA.

Americké tajné služby tvrdí, že Rusko použilo několik zpravodajských operací najednou. Kyberaktivitu, působení Kremlem ovládaných ruských médií, weby třetích stran a také placené uživatele sociálních sítí, kteří psali předem připravované příspěvky.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Hillary Clintonová při svém projevu, kde uznává porážku v amerických prezidentských volbách.

Donald Trump dosud veřejně zpochybňoval hlasy tajných služeb, že by Rusko mělo ovlivňovat volby. Podle něj mohl být za hackerskými útoky někdo jiný. Zatím však neřekl, kdo by to mohl být. [celá zpráva]

Spojené státy koncem prosince vypověděly 35 ruských diplomatů a uzavřely dvě ruská pracoviště na svém území. Prezident Barack Obama zároveň vyhlásil vůči Rusku další sankce kvůli hackerským útokům proti americkým politickým institucím i jednotlivcům. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám