Hlavní obsah

Neonacisté zveřejnili e-maily z údajné soukromé schránky premiéra Sobotky

Právo, Novinky, zpe, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

E-maily ze soukromé schránky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zveřejnila v úterý na extremistickém webu white-media skupina hackerů. Úřad vlády momentálně zjišťuje autentičnost, řekl Novinkám mluvčí vlády Martin Ayrer. Premiér případ s ohledem na policejní vyšetřování nekomentoval.

Mail z údajné soukromé schránky premiéra Bohuslava Sobotky

Článek

Ve zveřejněných e-mailech Sobotkovi píšou vysocí státní úředníci, například jeho poradce Oto Novotný, ale také politici a spolustraníci.

„Já se k tomu nemůžu vyjadřovat, věci se vyšetřují. Informace budu dávat příslušným orgánům,“ řekl Právu Novotný, který si podle zveřejněných mailů s premiérem čile dopisoval.

Právu potvrdil, že určitě podá trestní oznámení. Kdo za útokem na jeho soukromí stojí, však nedokáže odhadnout. „Je to fuk. Udělali to, budou to dělat. To je asi tak vše, co k tomu mohu říci,“ řekl Právu.

Věc již šetří policie

Na webu jsou zprávy třeba od poslance sociální demokracie Antonína Sedi či šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka. V e-mailech se řeší například rozdělení dotací pro sport či tendr na mýtné, ale také věci kolem uprchlíků.

Sobotka ponechal incident bez komentáře. „Opakovanými útoky hackerů na moji osobu a na politiku, kterou prosazuji, se nenechám jakkoli zastrašit nebo ovlivnit,” uvedl s tím, že případ již šetří policie.

Zda jsou e-maily pravé, nechtěl Ayrer potvrdit. Přiznal však, že premiér soukromou schránku používá. „Premiér vždycky používal soukromý e-mail od Seznamu, nechtěl na tom nic měnit. Zda jsou e-maily autentické, nemohu zatím potvrdit. Věc prošetřujeme,“ sdělil Novinkám mluvčí.

Seznam: Naše služba prolomena nebyla 

„Rozhodně nedošlo k žádné kompromitaci služby Seznam.cz Email. Podle popisu to vypadá, že se někomu povedlo uhádnout heslo k nějaké z e-mailových schránek. K takovým odhalením hesla může dojít prostým pokusem, a to zejména tehdy, pokud je heslo příliš snadné a nedbá různých doporučení, která právě odhadnutí hesla mají zabránit, případně pomocí sociálního inženýrství či natažením viru do počítače. Pokud sám uživatel naší služby zanedbá svoji bezpečnost, nemůžeme s tím moc udělat,” uvedla mluvčí společnosti Seznam.cz Irena Zatloukalová.

Mluvčí dodala, že Seznam.cz své uživatele nabádá, aby dodržovali jednoduchá pravidla a zásady bezpečnosti.

„Upozorňujeme je na různé pokusy o vylákání hesel a podobně. Málokdo si uvědomuje, jak citlivé informace ve svém e-mailu má, ať už jde o přihlašovací údaje k další službám, bankovní výpisy, nebo právě citlivou korespondenci. Je až s podivem, že si lidé stále neuvědomují, že heslo k e-mailu by měli opatrovat snad více než klíče od vlastního bytu nebo PIN k platební kartě. Mít svoji on-line identitu v bezpečí by mělo být jednou ze zásadních starostí každého z nás,“ dodala Zatloukalová.

Na extremistických stránkách se objevily otisky komunikace ze služeb Seznam Email či Gmail, Centrum.cz Mail, dále pak z vládní domény.

Jak má vypadat bezpečné heslo a další rady od Seznam.cz

Nejdůležitějším prvkem bezpečnosti Vaší e-mailové adresy je přístupové heslo. Jeho volba může zásadně ovlivnit ochranu a bezpečnost Vašeho emailu. Proto doporučujeme našim uživatelům volit taková hesla, jež se nedají snadno odvodit např. z osobních údajů.

Je zcela nevhodné volit jako heslo např. křestní jméno či příjmení. Bezpečné heslo by mělo být minimálně 6 znaků dlouhé, mělo by obsahovat písmena i číslice a je vhodné kombinovat velká a malá písmena.

Příklad:

Uživatel Josef Jirout má emailovou schránku PepaJirout@seznam.cz

Špatně zvolené heslo v jeho případě: „jirka“, „pepa“ či „jirout“ aj.

Správně zvolené heslo by bylo např: jIRKa81548“ či „j1i2r3k4a“ atd.

Další rady od Seznam.cz:

Den před Vánoci hackeři také napadli Sobotkův twitterový účet a zaplnili ho rasistickými výroky. I tuto věc momentálně řeší policisté. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám