Hlavní obsah

Gymnazisté se otužovali ve venkovním bazénu

Aleš Fuksa, Právo, Aleš Fuksa

Po celý měsíc se více než dvacítka studentů zlínského Gymnázia TGM otužovala každé ráno v domácích podmínkách studenou sprchou. Jejich měsíční snaha v závěru týdne vyvrcholila listopadovým společným koupáním ve venkovním bazénu zlínských lázní. Teplota vody v bazénu se pohybovala mezi čtyřmi až pěti stupni.

Studenti zlínského Gymnázia TGM se po měsíci otužování pod sprchou vydali do venkovního bazénuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Do takzvané Wim Hof výzvy, kterou vypsala pedagožka a trenérka plavání Magdalena Škubalová, se přihlásilo jednadvacet dětí, a to jak z nižšího, tak z vyššího stupně gymnázia. Za odměnu jim tak po společném koupání v ledové vodě přistála jedna jednička z tělesné výchovy.

„Někteří si tak mohou vykompenzovat například drobnější nezdar z atletiky, gymnastiky nebo sportovních her,“ uvedla pedagožka Magdalena Škubalová.

Hlavní myšlenkou celé akce podle ní bylo posílit v této době imunitní systém studentů.

„Doufám, že tento zážitek v nich zanechá stopy a budou v zocelování svých tělesných schránek pokračovat,“ podotkla učitelka.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Do studené vody venkovního bazénu se ve skupinkách odhodlalo sejít jednadvacet zlínských gymnazistů.

Jestli to tak bude, ukáže čas. Už nyní si ale někteří z absolventů výzvy na studenou vodu skutečně zvykli.

„Za tu jedničku mi to stálo,“ pousmál se šestnáctiletý Tomáš ze druhého ročníku zlínského Gymnázia TGM. Sám zároveň přiznal, že v otužování chce pokračovat.

„Půjdu s rodiči do domácích potřeb a koupíme do začátků aspoň nějaký třísetlitrový sud. Je to lepší než se jen studenou vodou osprchovat.“ Obdobně hovořila i o rok starší Marie ze třetího ročníku gymnázia.

Otužování v ledové vodě pro posílení imunity i psychiky: Jak s ním začít a co dodržovat

Zdraví

„Musím uznat, že se po měsíci otužování cítím mnohem lépe. Nevím, jak proti covidu, ale cítím se víc odolná vůči chřipce a rýmě. Co jsem začala před více než měsícem s otužováním, byla moje máma už dvakrát nachlazená. A já ještě ani jednou. Nejspíš v tom budu pokračovat. Funguje to i proti chladu.“

K Wim Hof výzvě se přidali i mladší studenti. „Chci mít jedničku z tělocviku. Mít dvojku je trapné. Nejtěžší byl začátek před tím měsícem. Pak už jsem si na studenou vodu zvykla. Ale na druhou stranu už mi teplá voda chybí, tak nevím, jestli u otužování zůstanu,“ přiznala třináctiletá Tereza z tercie gymnázia.

Reklama

Výběr článků

Načítám