Hlavní obsah

Funkci hejtmanky v Karlovarském kraji nabídli Olze Halákové z KDU-ČSL

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Karlovarská Jednadvacítka složená z koalice STAN, KOA, VPM a TOP 09 a Pirátů, hnutí Místních a části zastupitelů SNK 1 a VOK ustoupila požadavkům koalice ODS a KDU-ČSL, ke které se připojila v minulých dnech Jitka Pokorná (SNK 1), a nabídla této koaliční pětici post hejtmanky, tedy konkrétně krajské předsedkyni lidovců Olze Halákové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Volební studio KDÚ ČSL. Na snímku Tomáš Zdechovský, Marian Jurečka a Olga Haláková

Článek

„Reagovali jsme na společný požadavek K5, který nám byl zaslán v předvečer pokračujícího jednání zastupitelstva. V něm krajské orgány ODS a KDU-ČSL uložily vyjednávacímu týmu usilovat o získání pozice hejtmana a jednoho člena rady,“ uvedl lídr koalice kolem STAN Petr Kulhánek.

„Akceptujeme požadavek na dvě místa v krajské radě, v tom se náš postoj nemění. Stále jsme také přesvědčeni, že Jednadvacítka má mít právo nominovat osobnost na pozici hejtmana. Navrhujeme proto, aby se hejtmankou Karlovarského kraje stala Oľga Haláková (KDU-ČSL) jako široce respektovaná osobnost s mnohaletou zkušeností z obecní i krajské samosprávy,“ pokračoval lídr.

„Oľga Haláková je z našeho pohledu široce fundovaný, konsenzuální člověk, se kterým máme také letitou a velmi pozitivní praktickou zkušenost ze vzájemné spolupráce v uplynulém volebním období,“ dodal Kulhánek, podle kterého nyní nic nebrání rychlému vzniku koalice 26 zastupitelů z celkových 45.

Nové vedení Karlovarského kraje nezvolili ani napotřetí

Krajské volby

„Nevím, co k tomu říct. Budeme to projednávat s koaličním partnerem,“ komentovala pro Právo Haláková. Dosud jako kandidát na post hejtmana vystupoval lídr kandidátky Karel Jakobec z ODS.

„Je to další z kroků, který v rámci šesti týdnů projednávání probíhá,“ uvedla k návrhu Jednadvacítky Haláková. „Je to chytrý krok,“ dodala.

„Zatím jsme to neprojednávali,“ doplnila na otázku, zda by vylučovala, že by se stala hejtmankou. „Bez komentáře,“ hodnotil jeden ze zvolených zástupců ODS Jan Bureš.

Nestandardní, ale zajímavá nabídka

„Jednání budou probíhat, za mě osobně je to ale zajímavá nabídka, o které se bude diskutovat,“ uvedl lídr koalice Jakobec. „I když je nestandardní, když protistrana určuje, kdo by případně měl zastávat jakou pozici a za svoji politickou existenci jsem se s ničím podobným požadavkem nesetkal, takže se asi musíme pořád co učit. Každopádně nám v neděli ráno KDU - ČSL řekne, zda jsou ochotní nabídku přijmou. Poté my na příští týden svoláme regionální radu, protože variantu musí posoudit politický orgán, to není jen na vyjednavačích,“ pokračoval Jakobec, podle kterého se nepodaří regionální radu svolat v pondělí, ale spíše v úterý nebo ve středu, tedy až po plánovaném pokračování jednání krajského zastupitelstva v úterý.

Karlovarský krajský předseda ODS Jiří Vaněček  nebral v sobotu dopoledne Právu telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám